Primăria Câmpani rămâne, timp de două zile, fără o mare parte din personal, după ce procurorii DNA Oradea le-au cerut funcţionarilor să se prezinte joi şi vineri la audieri, la Oradea, într-o anchetă ce vizează suspiciuni de abuz în serviciu, delapidare, deturnare de fonduri, fals intelectual şi un prejudiciu care depăşeşte 2 milioane lei. 

Printre cei citaţi la audierile din aceste zile se numără funcţionarii şi personalul contractual care au lucrat în Primăria Câmpani în timpul mandatului fostului primar, Florin Bocşe, inclusiv femeia de serviciu a instituţiei, dar şi secretarul localităţii, Voichiţa Bogdan, respectiv fostul viceprimar, Călin Rugină, acum medic veterinar. 

Actualul primar al comunei, Valentina Ţoţa, susţine că a aflat de la angajaţi despre citaţiile primite de la procurorii DNA Oradea.

"Mi-au spus că au fost chemaţi toţi funcţionarii care au figurat în organigrama până în 2020, funcţionari, angajaţi contractuali, fostul secretar, viceprimar. E o situaţie ingrată, dar adevărul e că am rămas cu probleme foarte mari. Paguba iniţială a fost de 1,4 milioane lei, dar în final, după extinderea verificărilor, s-a ajuns la peste 2 milioane lei. S-a dispus recuperarea sumelor, s-au pus popriri pe salarii", a explicat pentru BIHOREANUL primăriţa comunei.

Cert este că audierile din aceste zile vin după ce, toamna trecută, procurorii DNA Oradea au "închis" pentru o zi aceeaşi primărie, sigilând birourile din instituţie ca să poată ridica documentele vizând achiziţiile şi cheltuielile din instituţie. 

„Este un dosar în care cercetările se desfăşoară, în acest moment, in rem, adică fără suspecţi în cauză. Sunt cercetate infracţiuni asimilate celor de corupţie care s-au derulat pe o lungă perioadă de timp şi privesc, printre altele, vânzarea nelegală a unor terenuri. Nu au fost persoane ridicate pentru audieri, nu s-au făcut reţineri", a declarat la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. 

Cercetările, după cum spun acum surse din anchetă, au pornit în urma unei sesizări făcute de auditorii Camerei de Conturi Bihor în 2020, în urma unui control făcut un an mai devreme pentru verificarea execuţiilor bugetare, audit care urmăreşte cum îşi stabilesc bugetele instituţiile şi societăţile comerciale de interes local, cum administrează patrimoniul unităţilor, precum şi eficienţa şi legalitatea cheltuielilor. 

Raportul, prezentat după finalizare şi de BIHOREANUL, arăta că funcţionarii din Primăria Câmpani au huzurit de-a dreptul, încasând salarii necuvenite de peste 1,4 milioane lei, bani pe care fostul edil Raul Bocşe îi vira pe cardurile de salarii cu justificarea că oamenii ar fi achitat din buzunarele personale deplasări în interes de serviciu (300.000 lei), iar pe de alta fiindcă ar fi creditat Primăria pentru plata unor facturi (1,1 milioane lei).

Între cheltuielile aiuristice decontate de edil se numără confecţii de bărbaţi şi femei de la unul dintre cele mai scumpe magazine de haine din Oradea, sute de coroane, jerbe, buchete de flori şi arbuşti ornamentali, produse de curăţenie şi detergenţi, pentru care nu s-au găsit procese verbale de recepţie care să ateste că au intrat în gestiunea Primăriei şi nici bonuri de consum din care să rezulte că au fost folosite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!