Echipaje ale Gărzii de Mediu Bihor au descins sâmbătă în comuna Girișu de Criș, după ce un localnic a reclamat la 112 că pe un teren de la marginea satului Tărian sunt îngropate gunoaie deversate cu camioanele.

Cu excavatorul Primăriei

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, care a condus controlul de la fața locului, comisarii au constatat că, în gropile rămase în urma unor excavări de pietriș, au fost transportate gunoaie cu camioane care aparțin unei firme de profil, iar un buldo-excavator al Primăriei Girișu de Criș le acoperea cu pământ.

Gunoaiele îngropate sunt de toate felurile: crengi și resturi vegetale, deșeuri din construcții,  mizerii din plastic, resturi textile, bucăți rupte din piese de mobilier.

„Vom amenda Primăria și vom confisca utilajul folosit pentru îngroparea deșeurilor”, a declarat Șerbănescu, sâmbătă, pentru BIHOREANUL. Cel mai probabil, amenda pe care Primăria Girișu de Criș o va încasa va fi de 50.000 lei.

De asemenea, comisarii de mediu vor controla și firma care deține camioanele cu care s-au transportat gunoaiele.

La limita ariei protejate

Pe de altă parte, Garda de Mediu Bihor va demara o anchetă și privind excavările din zonă, dat fiind că amplasamentul cu pricina este la limita ariei protejate Lunca inferioară a Crișului Repede.

În vecinătatea acestui loc, tot comisarii de mediu au descoperit, în vara anului 2023, excavări ilegale pe o suprafață de 3,5 hectare făcute de o firmă care a livrat aproape 95.000 tone de balast pentru șantierul drumului de legătură cu Autostrada Transilvania.

Edilul dă vina pe politică

Primarul comunei Girișu de Criș se arată revoltat de concluziile Gărzii de Mediu Bihor și spune că scandalul iscat sâmbătă ar avea iz politic.

„Este o luptă politică, a reclamat unul care vrea să fie primar. Noi acolo nu am dus gunoaie, ci doar crengi pe care de 4 ani le-am strâns de la oameni de-acasă și le-am depozitat într-un loc împrejmuit. Acum, acel loc s-a umplut și am zis că le ducem să le îngropăm acolo unde a fost stația de epurare a complexului de porci, dar nici vorbă să fie gunoaie, sunt doar lemne de foc și vițe de vie”, a declarat primarul Ioan Pașca pentru BIHOREANUL.

Când reporterul i-a spus că imaginile de la fața locului arată că, din contră, Primăria nu a îngropat deșeuri vegetale, ci și resturi din plastic, care nu sunt biodegradabile, edilul a spus că acestea au ajuns acolo accidental. „Poate mai era câte o pungă de nailon luată de vânt”, a pretins primarul.

Pe dracu’ și pe lacu’...

Întrebat de ce nu a dus deșeurile la depozitul județean din Oradea, singurul loc din Bihor autorizat să colecteze gunoaie din județ, Pașca a spus că a încercat. „Nu ne ia crengile la depozitul de deșeuri, mi-au zis să le toc, să le fac mărunțiș, compost, să fac pe dracu’ și pe lacu’. Eu n-am ce face cu ele, noi le-am adunat de la oameni de-acasă și cum deja sunt pe jumătate putrede, am zis că le îngropăm”, a mai spus primarul.

Edilul a spus că va contesta orice sancțiune primită de la Garda de Mediu Bihor, reproșând și că, din pricina acestor sancțiuni, Primăria va fi nevoită să-i pună la plată pe cetățeni. „Să ne confiște utilajul, să ne dea amendă, și noi să-i dăm în instanță. Vom mări taxele și impozitele, ca să avem bani să ne judecăm cu Garda de Mediu, din cauza unui băiat deștept”, a mai spus edilul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!