Deşi noii viceprimari Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan au depus jurământul încă de joia trecută, îşi vor ocupa birourile abia de săptămâna aceasta. Primarul Ilie Bolojan i-a rugat să mai aştepte ca să dea "viceprimăriţelor" răgaz să-şi adune lucrurile.

Dacă după şase luni de mandat, Florica Cherecheş a avut de strâns doar câteva cutii, din biroul Rozaliei Biro personalul administrativ a cărat cărucioare întregi de plante, dosare şi cărţi. Adunate vreme de 12 ani...

Surprize, surprize...

03 Ilie Bolojan_4.jpgDe săptămâna aceasta Oradea o nouă conducere, exclusiv masculină. Consiliul Local a hotărât joia trecută ca primarul Ilie Bolojan (foto) să fie secondat în exercitarea funcţiei de viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan. Dacă nominalizarea social-democratului, aflat la cel de-al doilea mandat de consilier local, era previzibilă, liberalii au venit cu o propunere-surpriză. Avocatul specializat în drept civil şi comercial Mircea Mălan a fost preferat de colegii din PNL Oradea fostei viceprimăriţe Florica Cherecheş, într-o mişcare cu bătaie lungă. În cazul în care va "supravieţui" celor patru ani de administraţie, Mălan e creditat cu cele mai mari şanse să reprezinte PNL în următoarea bătălie pentru Primărie, cea din 2016, când veteranul Bolojan se va retrage, aşa cum a plănuit şi a şi spus în campania electorală.

În ce o priveşte, Cherecheş se poate pregăti liniştită pentru o candidatură la alegerile parlamentare din toamnă, graţie felului onorabil în care a făcut faţă concurenţei mult mai experimentatei Rozalia Biro, "veterana" UDMR. Şi n-ar fi exclus ca fostele "vicese" să se şi întâlnească la sfârşitul anului în cursa pentru un mandat de deputat ori senator...

Trei luni de "încălzire"

Deşi încă nu au birouri, secretare şi telefoane de serviciu, noii viceprimari au petrecut ore în şir la noul loc de muncă. Bolojan i-a convocat, inclusiv sâmbăta trecută, pentru a discuta cu ei sarcinile pe care le va atribui fiecăruia. "Voi încerca să deleg cât mai multe dintre probleme noilor viceprimari, pentru a mă putea dedica cu o mai mare atenţie proiectelor mari", spune primarul.

Deşi a refuzat să dea detalii, se pare că Bolojan ţine să se ocupe personal de restructurarea Electrocentrale, în vederea construirii noii centrale pe gaz, precum şi de gestionarea proiectului Aparegio privind extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare inclusiv la nivelul judeţului.

Ca să nu îşi prindă urechile în mapele de acte, Bolojan le-a acordat celor doi "vici" trei luni de acomodare. Până în toamnă, aceştia vor avea în subordinea directă doar două din cele şase direcţii ale Primăriei. Apoi, aria lor de competenţă va creşte treptat, direct proporţional cu responsabilităţile...

Mălan pe "tehnic"

03 Mircea Malan.jpgBIHOREANUL a aflat că Mălan va conduce în primă fază Direcţia Tehnică, responsabilă cu toate lucrările din oraş, şi Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională înfiinţată în urmă cu patru ani pentru atragerea de fonduri europene. "Am cerut cele două direcţii fiindcă aici e foarte mult de lucru, iar eu vreau să mă implic. Un alt motiv este că aici cele mai multe probleme pot apărea la încheierea contractelor, iar eu, ca avocat, aş pe domeniul meu", spune Mircea Mălan (foto).

Printre principalele puncte de pe agenda noului vice se numără asfaltarea celor 160 de străzi nemodernizate, implementarea proiectelor europene deja câştigate şi scrierea altora noi care să fie depuse spre finanţare în ciclul bugetar european care va începe din 2014. Mălan spune că nu va face reduceri de personal, pentru că şi aşa se confruntă cu deficit de specialişti, şi promite să fie un viceprimar de teren, după modelul Gheoghe Carp, căruia îi va şi moşteni biroul. "Voi fi mai mult în oraş, pe la lucrări", spune el.

Mureşan "socialul"

03 Ovidiu Muresan.jpgDacă Mălan a preluat din atribuţiunile lui Carp, Ovidiu Mureşan (foto) va avea sarcinile Rozaliei Biro. Economist de profesie, PSD-istul va conduce Direcţia Economică şi Administraţia Imobiliară. Când lucrurile se vor mai fi liniştit, s-ar putea să preia inclusiv conducerea ASCO, aflată în prezent, alături de Instituţia Arhitectului Şef, în subordinea directă a primarului.

"Cred că prezenţa mea în executivul local, ca reprezentant al unui partid social-democat, va fi un câştig pentru orădeni. Oradea are nevoie de un azil de bătrâni la standarde europene şi de locuinţe, pentru ca tinerii să nu mai stea în chirie plătind în euro. Iar acestea sunt doar două dintre proiectele de care vreau să mă ocup", spune Mureşan. Pentru a avea bani de investiţii, între ţintele noului viceprimar se mai numără creşterea veniturilor AIO şi îmbunătăţirea gradului de încasare a impozitelor şi taxelor, sarcină nu tocmai uşoară pe vreme de criză.

Ciorna cu transferuri

Dacă în privinţa obiectivelor fixate atât primarul Ilie Bolojan cât şi cei doi "vici" sunt relativ deschişi, în ce priveşte personalul cu care să le îndeplinească sunt cât se poate de discreţi. Un lucru e cert: Primăria a depăşit epoca disponibilizărilor masive. "Nu zic că nu se vor mai face ajustări, dar reduceri de personal nu vor mai fi", spune Bolojan. Iar când vine vorba de "ajustări", primarul se referă la şefi.

Surse din Primărie dau ca sigură înlăturarea din funcţie a directorului economic al CAO, Aniko Kuntz, care a târât societatea în scandaluri repetate, dar şi a directorului tehnic al Administraţiei Domeniului Public, Bimbo Szuhai Tibor, ori a şefului Poliţiei Locale, Paul Kover. Pe aceeaşi listă mai figurează, între alţii, directorul general al Electrocentrale, Dragoş Gligor, şi directorul adjunct al Direcţiei Economice, Tănase Miculescu. Semn că schimbările se doresc mai mult decât o simplă mazilire a oamenilor UDMR. Rămâne de văzut dacă şi când se vor şi petrece. Şi dacă vor fi în folosul orădenilor...


"Nu există directori UDMR nici în Primărie, nici în instituţiile subordonate. Există, eventual, directori care îşi fac treaba şi directori de la care am aşteptări mai mari"

Ilie Bolojan


ÎNTINERIRE
40
de ani este media de vârstă a noului Consiliu Local


CONSILIU "PRIMENIT"
Multe feţe noi!

Noul Consiliu Local este format din câte şapte ingineri şi jurişti, şase economişti, trei medici şi câte un actor, doi profesori şi un specialist în relaţii internaţionale.

Cele mai multe schimbări au intervenit în grupul USL, care are 18 membri. Acesta e format din consilieri aflaţi la al doilea mandat (Florica Cherecheş, Ovidiu Mureşan, Ioan Cupşa, Daniel Vulcu, Dan Octavian, Mihai Manea, Daniel Negrean), plus câţiva debutanţi. Lista acestora e deschisă de Mircea Mălan, omul de afaceri Ioan Bonchiş, medicii Lucian Uniţa (asistent universitar) şi Aurel Mohan, patronul localului Lord's, Lucian Dan Popa (nepot al deputatului Cornel Popa), lectorul universitar Teofil Filimon, fostul comandant al Poliţiei Bihor din 1996-2000 Ioan Câmpan (acum pensionar), stomatologul Tudor Lascu (fiu al fostului şef al DSV Ioan Lascu), Debelka Boglarka (directoare la o firmă specializată în certificare ISO), administratorul Fulger Taxi, Camelia Dulcă, plus lectorul universitar Claudia Timofte (care va trebui să opteze între calitatea de şef al Cancelariei prefectului şi cea de consilier local).

Grupul UDMR, redus la doar şase mandate, şi-a păstrat nemodificată componenţa, fiind alcătuit din fosta viceprimăriţă Rozalia Biro, Pasztor Sandor (director la Ape), Huszar Istvan (angajat al unei firme de consultanţă), Iulius Delorean (director adjunct la ZMO), Szabo Jozsef (funcţionar la Consiliul Judeţean), Sarkozi Zoltan (director de firmă).

La fel, grupul PDL este reprezentat de veteranii Dorin Corcheş (director la Îmbunătăţiri Funciare), Cristian Ile (fost director RAR Bihor) şi Adelina Coste, aflată după abandonul lui Mihai Groza la al doilea mandat, după ce pe primul l-a întrerupt pentru a conduce Cancelaria prefectului Gavrilă Ghilea.