Austeritatea nu e pentru PDL-işti. Angajaţii Primăriei Ceica vor primi 700 de lei pe lună, spor la salariu, ca să îşi cumpere haine, consilierii locali hotărând să acorde banii la propunerea sindicatului din instituţie, care nici măcar nu a trebuit să facă presiuni...

Nu de alta, dar în ultimii ani toţi aleşii locali ai PDL, în frunte cu primarul Florin Corb, şi-au angajat nevestele şi fiicele în Primărie. Iar între a-şi îmbrăca femeile pe banii contribuabililor şi a nu mai primi mâncare caldă acasă n-a fost foarte greu de ales...

Echiparea!

Criza este doar pentru fraieri. Consiliul Local Ceica a hotărât în şedinţa din 24 noiembrie acordarea unui spor la salariu de 700 lei pe lună pentru funcţionarii Primăriei. Acordată cu titlul de "drept de haine", suplimentarea se va aplica începând cu 1 ianuarie 2011, pentru tot anul, şi va fi suportată din veniturile proprii ale administraţiei locale.

Asta înseamnă, practic, că pest03 Mihai Buhas.jpge un sfert din taxele plătite de săteni se va duce pe sutiene, fuste şi pantofi! Cum Primăria are 22 de angajaţi, din care 12 funcţionari publici, rezultă că dintr-un total de 375.000 lei pe an (la cât se ridică veniturile proprii ale Primăriei), nu mai puţin de 100.800 lei se consumă pe hainele birocraţilor. Dacă la asta adăugăm bugetul de salarii al instituţiei, care se ridică la alte 280.000 lei, rezultă clar că Primăria nu "câştigă" nici cât să-şi plătească oamenii!

"Nu e corect să arunci aşa cu banii în condiţiile în care comuna are probleme cu iluminatul public, nu avem drumuri asfaltate sau spaţii de joacă pentru copii", protestează consilierul local Mihai Buhaş (foto). Liberalul e cu atât mai nemulţumit cu cât majoritatea din Consiliul Local, dominată de PDL-işti, a hotărât acordarea primei de haine înainte chiar de adoptarea bugetului pe anul viitor. "Sporul pentru haine a fost votat fără să stea nimeni să vadă dacă banii ăştia pot fi folosiţi mai bine", protestează consilierul.

Primărie "portocalie"

BIHOREANUL a aflat că acordarea primei de 700 de lei nici măcar nu e premieră. Funcţionarii primesc bani de haine de trei ani, aşa că ar trebui să aibă deja garderobele tixite de ţoale! Dacă în 2008, imediat după alegeri, prima de haine a fost de 350 de lei pe lună, în 2008 a fost dublată la 700 de lei, plătindu-se până acum, fără întrerupere! Dărnicia consilierilor are însă o explicaţie cât se poate de simplă: fiecare şi-a "băgat" câte o nevastă sau fiică în Primărie, şi e mai convenabil să le îmbrace pe banii contribuabililor, decât din propriile buzunare.

Administraţia locală, singura "firmă" care merge cât de cât în zonă, este împânzită de neamurile aleşilor. Cu toţii membri PDL! Spre exemplu, soţia primarului, Delia Corb, e angajată la Serviciul de Evidenţa Populaţiei, condus de Delia Popa, tocmai nora secretarului Consililui Local, Victor Popa. La fel, consilierul Ioan Nicoară şi-a angajat fiica, pe Florica Prială, la contabilitate, colegul Augustin Balcan şi-a băgat fiica, pe Florica Bar, la compartimentul Ajutor Social, iar Valentina Hule, soţia consilierului Ioan Hule, e angajată la Registrul Agricol. Pentru că, la fel ca primarul Corb, majoritatea aleşilor sunt la al doilea sau la al treilea mandat, aceştia şi-au "pricopsit" nevestele şi fiicele, înfiinţând posturi pentru acestea încă înainte de alegerile din 2008.

"Privatizare" în profit

Nu toţi piloşii din Primărie au ţinut însă de posturi cu dinţii. Spre exemplu, Ionuţ Popa, fiul secretarului, până de curând topograful instituţiei, a preferat să plece în "privat". Când a văzut că premierul Emil Boc îi diminuează cu 25% salariul de 800 de lei, tânărul a ales să-şi ia soarta "în propriile mâini". Şi a fost inspirat.

Nu de alta, dar de la un venit anual de circa 9.600 lei, din salariul de la Primărie, a ajuns să câştige acum circa 35.000 lei pe an. Evident, tot de la Primărie! "Acum lucrează mai puţin şi câştigă mai mult, pentru că a trecut pe persoană fizică autorizată, iar Primăria a făcut contract de prestări servicii cu el", spune consilierul Mihai Buhaş. Iar de pierdut, pierde bugetul local...

Salarii mici cu sporuri dese

03 Florin Corb.jpgContactat de BIHOREANUL, primarul Florin Corb (foto), spune că deliberativul local plăteşte hainele angajaţilor din considerente... umanitare. "Avem angajaţi cu salariu de 700 de lei, care, de când cu reducerea de 25%, primesc doar 400", zice edilul. Corb susţine că, la fel, din prima de haine funcţionarii încasează efectiv doar 400 lei, fiindcă "restul sunt taxe şi impozite".

În ceea ce priveşte nepotismul din instituţie, şeful executivului susţine că majoritatea nevestelor şi fiicelor aleşilor au fost angajate acum trei ani, în precedentul mandat. Când Primăria era condusă, însă, tot de el ! "Faptul că soţia mea lucrează la Evidenţa Populaţiei nu are nicio legătură că Primăria acordă prima de haine. Sporul se plăteşte pentru că salariile funcţionarilor sunt prea mici. Nu e nicio afacere să lucrezi în administraţia locală!", zice primarul.

La fel, Corb pretinde că tot din cauza salariului mic a rămas Primăria fără topograf. "A plecat, iar acum avem convenţie cu el să ne facă titlurile de proprietate, atâtea câte au mai rămas de făcut". Edilul mai susţine că toate primăriile importante din judeţ iau măsuri pentru protejarea angajaţilor, pentru a nu rămâne fără ei. "Am înţeles că majoritatea primăriilor dau spor de haine. La Borş, de exemplu, funcţionarii primesc 12 milioane în plus pe lună....", zice Corb. Minciună!

"Nici vorbă!"

Contactat de BIHOREANUL, Batori Geza (foto), primarul comunei Borş, cu venituri proprii de patru ori mai mari decât Ceica, spune că instituţia sa nu acordă spor de haine. "Înainte, plăteam o primă de 5 milioane lei vechi pe semestru, nu lunar, dar în 2009, după izbucnirea crizei, am renunţat la ea, pentru că era o cheltuială prea mare", spune Batori.

Culmea, nici măcar funcţionarii Primăriei Oradea, care are venituri proprii de 625,8 milioane de lei, nu primesc lunar bani de haine. "Prima de ţinută negociată anul trecut cu conducerea municipalităţii este de 550 de lei pe trimestru. Având în vedere criza, nu am cerut majorarea ei, aşa că la fel rămâne şi anul viitor", spune Gheorghe Bejan, liderul sindicatului Civica din Primăria Oradea.

La rându-i, prefectul Gavrilă Ghilea consideră inoportună acordarea de prime în contextul scăderii veniturilor la buget. "Noi nu am primit încă Hotărârea Consiliului Local Ceica cu privire la sporul pentru haine, pentru a o analiza în vederea acordării avizului de legalitate, dar vă spun de pe acum că va fi atacată în contencios. Nici vorbă să admitem aşa ceva în perioadă de criză!", zice prefectul.

Reprezentantul Guvernului dă de înţeles că, în mod cert, comuna Ceica are priorităţi mai arzătoare decât satisfacerea nevestelor şi fiicelor aleşilor locali pe banii publici. Oricât de importantă ar fi eleganţa acestora, respectiv liniştea de acasă a primarului şi a consilierilor comunei...


ABANDON
Lucrări sistate din lipsă de bani

03 drum Incesti.jpgReprezentanţii opoziţiei din Consiliul Local Ceica afirmă că banii de haine acordaţi de Primărie ar putea fi folosiţi mai bine la reabilitarea drumurilor sau a iluminatului public. "Drumurile dintre centrul comunei şi satele aparţinătoare sunt numai gropi. Singura investiţie începută e pe drumul către Inceşti, nefinalizată de un an", spune consilierul Mihai Buhaş.

Finanţată de la bugetul central, modernizarea drumului de numai un kilometru a fost adjudecată de firma Imperial, pentru suma de 380.000 lei. Pentru că a primit doar 150.000 lei, constructorul a abandonat lucrările, lăsând asfaltul să se sfarme sub ploaie. "Am insistat pe lângă constructor să reia lucrul, ca să nu se strice ce a început. Să vedem dacă ne va permite vremea", spune primarul Florin Corb.

Rămâne însă de văzut dacă firma se va lăsa impresionată de rugăminţi. Nu de alta, dar dacă funcţionarii capătă prime de haine, de ce n-ar vrea şi ea bani pentru munca făcută?...