Pare ciudat, dar un imobil care nu aduce profit provoacă de fapt pierderi. Iar în anul când oraşul are nevoie de bani ca de aer, pentru cofinanţarea marilor lucrări, pierderile nu sunt admise.

"Am hotărât vânzarea terenurilor şi construcţiilor fundaţiei Mecena. Municipalitatea nu poate să se implice în activităţi hoteliere şi nici să finalizeze motelul abia început", a anunţat primarul Ilie Bolojan. La fel se va întâmpla cu orice bun care aduce un câştig mai mare prin vânzare decât prin exploatare...

Goana după bani

Cifrele vorbesc de la sine. La un buget de 312 milioane euro pe 2015, Oradea a alocat investiţiilor 187 milioane euro, din care 174 milioane euro din finanţări europene. Cum nimic nu e complet gratis, partea de cofinanţare care revine oraşului depăşeşte 36 milioane euro.

În condiţiile în care veniturile bugetului local sunt de 57 milioane euro, pentru a face faţă cheltuielilor, municipalitatea s-a împrumutat din bănci în ultimele luni cu 30 milioane euro. Banii vor merge exclusiv pe lucrări, de la construcţia noului CET pe gaz şi a aquaparkului Nymphaea până la reabilitarea Pieţei Unirii şi reamenajarea dealului Ciuperca. În acest context, e limpede că Primăria trebuie să strângă şurubul fie prin reducerea cheltuielilor, fie prin majorarea taxelor, fie printr-o mai bună gestionare a imobilelor.

Totul, la vânzare!

Conducerea municipalităţii a ales ultima variantă. Primarul Ilie Bolojan (foto) a hotărât să scoată la vânzare toate imobilele care aduc oraşului venituri mai mari prin valorificare decât prin chirie, concesionare sau folosinţă proprie. Primele pe listă sunt cele două clădiri ale Centrului Ady Endre, de lângă viitorul aquapark Nymphaea. Imobilele vor fi scoase la licitaţie luna aceasta pentru cel puţin 910.000 euro plus TVA. Dacă anul trecut, când oraşul a preluat de la fundaţia Mecena sala de conferinţe şi scheletul motelului în schimbul casei Leda din strada Republicii, edilii dădeau de înţeles că ar putea amenaja aici un centru de afaceri, un motel pentru sportivii care vin la bazinul olimpic sau o zonă de agrement, acum s-au răzgândit şi vor să-i lase pe alţii. "Asta ne-ar mai trebui, să ţină Primăria şi un motel şi un centru de distracţii", spune cu năduf Bolojan.

Conform caietului de sarcini, noul proprietar va putea construi motelul pe structura deja existentă sau s-o demoleze pentru a ridica un hotel pe 8 nivele. Totul este să termine lucrările în cel mult 2 ani de la obţinerea autorizaţiei de construire, pentru ca zona să nu rămână în paragină pe când aquaparkul va fi funcţional.

Terenuri...

Vânzarea fostului Centru Ady Endre e doar începutul. Administraţia Imobiliară Oradea va scoate la vânzare vara asta cele 40 de locuri de câte 250 metri pătraţi, pentru construcţia de case rămase libere în Cartierul Tineretului după ce concesionarii care le-au obţinut în urmă cu mai mulţi ani nici nu au început vreo lucrare. "Decât să ne complicăm cu o procedură de atribuire cu criterii de departajare neclare sau să le atribuim în baza unor dosare în care datele nu mai sunt de actualitate, mai bine vindem aceste terenuri, prin licitaţie, unor tineri care vor şi pot să construiască", explică primarul.

De altfel, acestea nu vor fi singurele terenuri valorificate de AIO. "Dacă avem într-o curte comună o parcelă de teren pe care nici nu o putem folosi, nici nu putem construi, mai bine o vindem", spune Cristian Beltechi (foto), directorul AIO.

...şi apartamente

La fel, municipalitatea scoate la vânzare spaţiile cu destinaţia de locuinţă din centru care pot fi transformate în spaţii comerciale după mutarea foştilor chiriaşi. Pe de o parte, astfel, Primăria atrage în centru persoane care îşi pot permite să-şi achite partea ce le-ar reveni din cheltuielile pentru reabilitarea faţadelor, iar pe de altă parte, ar câştiga bani frumoşi.

Anul acesta, instituţia a vândut deja 10 imobile, din care 5 luna trecută. Cel mai bun preţ l-a obţinut acum o săptămână, când a primit nu mai puţin de 93.600 euro pentru un spaţiu de 60 metri pătraţi în Pasajul Vulturul Negru. "Sunt bani din care vom putea plăti reabilitări de imobile sau alte lucrări", spune Beltechi.

Cartierul din pepinieră

Cea mai mare vânzare de teren se pregăteşte însă pe amplasamentul fostei pepiniere din strada Ceyrat. Primăria vrea să vadă construite aici, pe 10 hectare, 980 de apartamente în 23 de blocuri, din care 3 ANL. Acestea vor avea trei etaje şi mansardă, iar celelalte patru etaje. AIO va scoate întâi la licitaţie, chiar luna aceasta, concesionarea primelor două parcele, urmând ca dezvoltatorii imobiliari să le poată cumpăra ulterior, după finalizarea investiţiei.

Deşi asemănător, proiectul cartierului de pe malul Peţei aminteşte de afacerea încheiată de Consiliul Judeţean cu Selina doar prin amploarea investiţiei. Primăria nu promite nici construirea cartierului în cel mai scurt timp, nici locuinţe ieftine. "Nu vom stabili noi preţurile, deşi e limpede că trebuie să existe un fond disponibil de locuinţe pentru ca tarifele să înceapă să scadă", spune Bolojan.

Potrivit edilului, câştigătorii licitaţiei vor trebui să îşi autorizeze construcţiile într-un an de zile şi să le finalizeze în cel mult doi. În acest interval, din banii pe concesiune şi ce mai pune din propriul buget, municipalitatea va plăti pentru construirea reţelelor de utilităţi, după care îşi va recupera investiţia din vânzarea terenurilor. Şi, apoi, şi din încasările pe utilităţi...

La loc cu verdeaţă

Amplasat în cea mai liniştită zonă a oraşului, noul cartier va fi unul aerisit. "Din 10 hectare de teren, 2 vor fi de spaţii verzi", spune primarul. Conform Planului de Urbanism Zonal aprobat săptămâna trecută de Consiliul Local, între cvartalele de blocuri vor exista 7 locuri de joacă pentru copii şi o zonă îngrădită pentru plimbarea câinilor. Fiecare dintre blocurile cu vedere spre strada Ceyrat şi cele din mijlocul cvartalului vor avea la parter spaţii comerciale, iar fiecare apartament va avea propriul loc de parcare. Pentru blocurile ANL, cu vedere spre Peţa, va fi obligatorie asigurarea a doar 70% din locurile de parcare. Dat fiind numărul mare de locuitori din zonă, municipalitatea a păstrat un amplasament pe care să poată construi ulterior o şcoală, o grădiniţă sau chiar un dispensar. Desigur, de data asta pe banii ei. Pentru că nu poţi să câştigi fără să reinvesteşti chiar nimic...


"Nu este vorba de o goană după bani, ci de o mai bună utilizare a bunurilor de care dispune oraşul. Decât să ţii cu dinţii de proprietăţi pe care oraşul oricum nu le poate folosi, mai bine le valorifici şi cu banii aceia faci ceva"

Ilie Bolojan, primarul Oradiei


LEGAT DE ORAŞ
Tramvaiul de Ocska

Situat într-un loc relativ izolat, viitorul cartier Ceyrat va fi legat de oraş prin linii de autobuz şi chiar una de tramvai. Aceasta ar urma să pornească din Calea Aradului şi să înainteze spre ieşirea din oraş până la primul sens giratoriu pentru a vira la stânga imediat după ce a traversat Peţa. De aici, înaintând prin spatele Jumbo şi Auchan, tramvaiul ar înainta până la Piaţa Obor, strada Universităţii şi depoul OTL, unde ar întoarce. "Noua linie ar face posibilă legătura cu tramvaiul din Rogerius până la Obor şi Universitate", spune primarul Ilie Bolojan.