Primarii principalelor oraşe din Bihor resping orice implicare în aşa-numitul program "coşul pensionarului", motivând că nu au bugete şi nici personal pentru a-l susţine financiar şi că administraţiile publice nu pot fi obligate să desfăşoare asemenea activităţi. În plus, edilii consideră o asemenea idee ca fiind pur electorală.

Programul "coşul pensionarului" a fost aprobat de Guvern miercuri, urmând ca implementarea şi susţinerea sa financiară să revină primăriilor.

Boc, populistul

"Eu de principiu nu cred în ideea economatelor de nici un fel, fie că este vorba de economatele lui Vanghelie sau ale acestui guvern. Nu cred că menirea administraţiilor publice locale este de a funcţiona fundaţii sau firme, ci de a administra localităţile", a declarat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, care este şi preşedintele PNL Oradea.

Primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, tot membru PNL, a declarat şi el că refuză participarea la un asemenea program, indiferent de formă. "În primul rând, Guvernul nici măcar nu explică despre ce este vorba, ştim doar că înaintea anului electoral vrea să pară popular, preocupat de soarta pensionarilor, după ce şi-a bătut joc şi de ei, cum şi-a bătut joc şi de alte atâtea categorii sociale. Pe de altă parte, nu cred că o primărie poate fi obligată să marşeze la orice inventează un guvern. O primărie are altceva de făcut, nu este nici fundaţie de binefacere, nici firmă de distribuţie a alimentelor", a spus primarul municipiului Beiuş.

De aceeaşi părere este şi primarul oraşului Aleşd, Zeno Ţipţer. "Nici nu mă gândesc la aşa ceva. Nu avem bani nici măcar pentru proiectele de dezvoltare. Iniţiativa Guvernului, sigur, este în nota în care ne-a obişnuit Boc. Guvernului îi vine o idee şi apoi, indiferent că-i bună sau proastă, o bagă pe gât administraţiilor locale. La fel, recent, ne-a băgat pe gât obligaţia de a verifica dacă oamenii îşi încheie asigurările obligatorii de locuinţe, ceea ce înseamnă că noi lucrăm pentru firmele de asigurări", a declarat primarul oraşului Aleşd.

Nici PDL-iştii nu vor

Nici măcar primarii care reprezintă partidul de guvernământ nu se arată mai interesaţi de proiectul "coşului pensionarului". "Primăria Ştei nu se poate implica în asemenea proiecte pentru că nu avem nici bani, nici funcţionari care să deruleze asemenea activităţi", a declarat Ioan Lucaciu, primarul oraşului Ştei, membru PDL.

De unde să am eu bani pentru aşa ceva? Dacă o să-mi dea Guvernul bani, o să ne implicăm şi noi, dar deocamdată nu avem nici fonduri, nici personal care să se ocupe de aşa ceva", a declarat primarul municipiului Marghita, Dorel Talpoş, membru PDL.

Ideea Guvernului, cheltuiala primăriilor

Proiectul "coşului de solidaritate" aprobat de Guvern prevede acordarea lunar, contra cost, dar la "preţul cel mai scăzut posibil", a unui pachet conţinând alimente de bază, precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez.

"Din punct de vedere economic, programul nu implică un efort bugetar, nu se acordă subvenţii sau sprijin financiar şi nu are impact negativ asupra încasărilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de către instituţiile administraţiei publice locale şi centrale", se arata în memorandumul aprobat miercuri de Guvern pentru introducerea acestui program.

Potrivit sursei citate, programul va fi iniţiat de Guvern, dar va fi implementat prin administraţiile publice locale, sub monitorizarea prefecţilor. Autorităţile administraţiei publice locale pot participa la program, având în vedere interesul pentru susţinerea socială a pensionarilor, astfel că se contează pe colaborarea largă a acestora", este subliniat în document.