Anul trecut, juriştii Prefecturii Bihor au examinat peste 56.000 de acte normative, din care peste 46.000 de dispoziţii ale primarilor şi preşedintelui Consiliului Judeţean, iar restul de 10.209 hotărâri ale consiliilor locale, respectiv ale Consiliului Judeţean, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, prefectul Gavrilă Ghilea.

Din acest total, în 88 de cazuri au fost întocmite referate cu observaţii de nelegalitate, Prefectura solicitând emitenţilor reanalizarea actelor în vederea modificării, completării sau revocării.

Date la refăcut

În ce priveşte hotărârile de consilii locale, în 20 de situaţii s-a ajuns la revocarea actelor, în 11 cazuri la completarea lor, în alte 11 cazuri hotărârile au fost modificate, iar în analiză se mai află încă 13 acte.

Cu privire la dispoziţiile primarilor şi preşedintelui CJ, prefectul Gavrilă Ghilea a declarat că juriştii instituţiei pe care o conduce au găsit 26 de asemenea acte nelegale: în 5 cazuri dispoziţiile primarilor au fost revocate chiar de către aceştia, în 2 situaţii primarii şi-au modificat dispoziţiile iniţiale, în 16 cazuri şi le-au completat, 3 alte dispoziţii ale primarilor fiind încă în analiza juriştilor.

O decizie extremă a fost nevoit să ia prefectul în cazul a 6 hotărâri de consilii locale şi al unei hotărâri de Consiliu Judeţean. În acest din urmă caz, prefectul a atacat în instanţa de contencios administrativ de la Tribunalul Bihor o hotărâre prin care consilierii judeţeni au vrut să-şi aroge dreptul de a numi componenţa comisiilor de licitare şi de recepţie a lucrărilor publice, deşi prin lege numirea acestora este de competenţa exclusivă a preşedintelui CJ.

Bolojan sub lupă

Prefectul Gavrilă Ghilea a dat detalii jurnaliştilor în ce priveşte cele 3 acte normative atacate de el după emiterea lor de către primarul Oradiei, Ilie Bolojan, respectiv de către Consiliul Local Oradea.

"În privinţa Hotărârii Consiliului Local Oradea privind cuantumul alocaţiei pentru copiii din grădiniţele cu program prelungit, am considerat că nu e corect ca pentru un copil care lipseşte de la grădiniţă din motive medicale părinţii să plătească costul pe zilele în care copiii sunt absenţi", a motivat Ghilea.

De asemenea, prefectul a afirmat că va ataca în instanţă şi Hotărârea Consiliului Local Oradea privind instituirea aşa-numitei taxe de ordine publică, prin care vor fi obligaţi să achite bani în plus la bugetul local comercianţii care vor vinde alcool după ora 23 seara, motivând: "Este incorect să punem încă o taxă specială, mai ales în vremuri de criză, pe patronii de ABC-uri, benzinării şi baruri de hotel ai căror clienţi nu fac niciun fel de stricăciune. Eu n-am văzut ca la aceste magazine să se facă pagube".

Ghilea a mai anunţat că va ataca şi modificarea de către primarul Ilie Bolojan a Regulamentului de parcare în municipiul Oradea, care fusese adoptat prin Hotărâre de Consiliu Local. "Nu s-a respectat legea, pentru că s-a modificat printr-o dispoziţie a primarului o anexă a Regulamentului care a fost adoptat prin Hotărâre de Consiliu", a spus prefectul, explicând că este vorba despre înfiinţarea locurilor de parcare cu durata limitată la 2 ore, ceea ce încalcă drepturile cetăţenilor care deţineau abonamente de parcare în baza cărora îşi puteau parca maşinile în orice parcare, pe timp nelimitat.