În judeţul Bihor, cea mai mare parte a primarilor PDL, obligaţi de noul Guvern Ponta să returneze banii primiţi în luna aprilie din Fondul de Rezervă al Guvernului Ungureanu, n-au reuşit să cheltuie niciun leu, astfel încât vor trebui să înapoieze întreaga sumă. Cu puţine excepţii, edilii acuză noul Guvern de discriminare şi consideră că li se face o nedreptate.

Discriminare!

Suma cea mai mare primită de unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Bihor din Fondul de Rezervă al Guvernului în luna aprilie a fost de 1,4 milioane lei, iar beneficiar Primăria municipiului Marghita.

Primarul Dorel Talpoş a declarat miercuri pentru BIHOREANUL că nu a reuşit să cheltuie niciun leu din suma primită şi a afirmat că, din cauza obligativităţii returnării banilor, nu va avea fonduri pentru cofinanţarea unor proiecte începute. Totodată, el a acuzat Guvernul Ponta de discriminare, pentru că sancţionează doar primarii PDL.

"Eu mă mir şi sunt revoltat că Guvernul actual ia banii numai de la primăriile PDL. Asta e discriminare. Eu nici nu am apucat să cheltui din banii primiţi, pentru că a trebuit să facem luna trecută o rectificare de buget şi am programat cheltuirea banilor în luna aceasta, pentru plata cofinanţării unor proiecte începute, pentru apartamente ANL, pentru reabilitarea de drumuri şi a Liceului Horvath Janos, înfiinţat anul trecut".

Întrebat de unde va procura banii necesari pentru asigurarea cofinanţării, primarul municipiului Marghita a afirmat că nu ştie. "Habar nu am ce o să facem. O să dăm banii înapoi şi dacă nu vrem, pentru că ne-am trezit cu conturile blocate", a spus Talpoş.

Un alt edil PDL care nu a reuşit să cheltuie nimic din sumele primite în luna aprilie este primarul comunei Balc, Arsenie Maroşan. Acesta susţine că intenţiona să utilizeze cei 460.000 lei primiţi pentru a finanţa proiecte de reparare a unor drumuri comunale şi pentru organizarea alegerilor locale. "Nu comentez decizia Guvernului, pot doar s-o respect şi să mă supun", a declarat primarul.

O mare porcărie!

Edilul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu, care a primit din Fondul de Rezervă 550.000 lei, afirmă că a cheltuit doar o mică parte din bani, şi spune că obligaţia de restituire a sumei necheltuite este "o mare porcărie", deoarece nici măcar fondurile primite în aprilie nu îi erau suficiente pentru cofinanţarea lucrărilor publice, in care o parte sunt în derulare, iar o alta a şi fost recepţionată de la firmele care le-au executat.

"Am apucat să cheltui până marţi numai 110.000 lei, pentru că nu am crezut, nici prin cap nu mi-a trecut că o să vină alt Guvern, care o să ni-i ceară înapoi. E o mare porcărie, un Guvern să-ţi ceară banii pe care ţi i-a dat alt Guvern", a spus primarul de Ştei, Ioan Lucaciu. Acesta susţine că, oricum, banii primiţi de la Guvernul Ungureanu erau insuficienţi: "La câte proiecte avem în derulare şi câte lucrări avem încheiate şi neplătite, aveam nevoie nu de 550.000 de lei, ci de 1,3 milioane".

Singurul primar PDL din Bihor care, potrivit spuselor sale, a cheltuit întreaga sumă alocată de Guvernul Ungureanu este cel din comuna Borod, Sorin Sarca. "Am primit 640.000 de lei şi am reuşit să-i cheltui pe toţi, pentru plata unor lucrări pe proiecte de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare şi pentru modernizarea şcolii din centrul de comună, aşa că mie nu au ce să-mi ia. Am vorbit cu colegii şi sunt singurul în situaţia asta", a declarat primarul comunei Balc. Sarca a adăugat că suma alocată de Guvernul Ungureanu era oricum insuficientă, întrucât administraţia locală are în derulare şase proiecte în valoare de 15 milioane de euro, pentru care nu are asigurată cofinanţarea. "Banii de la Ungureanu au fost aşa de puţini că abia ne-au ajuns pe-o măsea. A fost numa' aşa, să nu simţim că merge maşinăria fier pe fier", a spus primarul.

Fărâme pentru USL

În judeţul Bihor, prin Hotărârea de Guvern din 6 aprilie, au fost alocate din Fondul de Rezervă al Guvernului fonduri totale de 19,575 milioane lei, din care 18,75 milioane au fost date pentru 55 de primării cu edili PDL şi UDMR, iar 1,4 milioane lei pentru 9 unităţi administrativ-teritoriale conduse de reprezentanţi ai PNL, PSD şi PC.

Cea mai mică sumă, 40.000 lei, a fost alocată municipiului Oradea, dar banii au fost repartizaţi unei biserici slovace. Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a declarat că "suma a ajuns la Oradea la diligenţele deputatului Adrian Merka special pentru biserica respectivă".