Cei 27 primari ai PSD din Bihor ar putea să nu mai participe la concursul „Luna Curățeniei”, organizat de Consiliul Județean și Ecolect, a anunțat edilul comunei Sânmartin, Cristian Laza, precizând că posibilul boicot a fost inițiat la dorința unor primari, cu ocazia celei mai recente ședințe de partid. În ce privește motivul, Laza a spus că acest concurs este „un simulacru” și are „un iz politic”, deoarece „câștigătorii se știu dinainte” și niciun pesedist n-a câștigat până acum.

El a criticat, de asemenea, și împărțirea ultimelor sume pentru echilibrarea bugetelor locale de către CJ.

„Lipsit de transparență...”

„Concursul inițiat de președintele Ecolect, Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean, este un simulacru, câștigătorii se știu dinainte și niciun coleg de-al meu n-a reușit să obțină vreun premiu. Luăm serios în calcul să nu mai participăm la acest concurs lipsit de transparență”, a declarat luni, într-o conferință de presă, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, cu referire la concursul „Luna Curățeniei”.

Organizat atât în 2021, cât și în 2022, acest concurs, la care anul trecut s-au înscris 94 din cele 100 de administrații locale din județ, are ca scop realizarea unei curățenii generale în localități la finele primăverii - începutul verii, prin curățarea șanțurilor și acostamentelor drumurilor, a terenurilor din domeniul public al localităților, colectarea PET-urilor și a altor ambalaje, localitățile câștigătoare din cele 6 zone în care a fost sectorizat județul fiind premiate cu câte 100.000, 50.000 și respectiv 30.000 lei, din care 10% revin școlilor, iar cu restul banilor pot amenaja parcuri și locuri de joacă.

... și de „fair play”

În conferința de presă susținută luni împreună cu colegul său de partid, Adrian Madar, edilul comunei Sânmartin a afirmat că boicotarea concursului a fost discutată la cea mai recentă reuniune a Biroului Permanent Județean al PSD Bihor, la care au participat o parte dintre cei 27 de primari pesediști din județ. „Nu au fost toți la ședința Biroului Permanent Județean, dar cei care au fost m-au rugat să ridic aceste probleme”, a precizat Laza.

El a spus că în întrecerea „Luna Curățeniei” au existat „colegi (n.r. – din PSD) la care, deși au avut o muncă susținută, nu li s-au ridicat deșeurile”, dând exemplul comunei Sârbi, și că s-ar fi ajuns să fie anunțat câștigătorul înainte de ridicarea deșeurilor strânse. „Nu este fair play față de noi să fim tratați de asemenea manieră”, a spus Laza, întărind că, în viziunea primarilor PSD Bihor, „concursul a căpătat un iz politic și colegii mei sunt tentați să nu mai participe”.

Bolojan să nu mai vorbească despre performanță

Pe de altă parte, primarul comunei Sânmartin s-a referit și la cea mai recentă repartizare a sumelor din fondul la dispoziția CJ Bihor pentru echilibrarea bugetelor locale, afirmând că, așa cum BIHOREANUL a mai scris, alocarea celor 38 milioane lei s-a făcut mai mult după criterii politice, conform protocolului dintre partidele reprezentate în forul județean, decât după criteriile de performanță enunțate de președintele Ilie Bolojan, și anume gradul de colectare a veniturilor proprii de către administrațiile locale sau raportul cheltuielilor pentru salariile personalului din veniturile proprii ale comunelor.

„S-a tot vorbit de indicatori de performanță, dar din păcate nu s-a ținut cont, cred că singurul criteriu avut în vedere a fost cel politic. Dl. Bolojan putea face această repartizare cum considera de cuviință, fără a mai vorbi despre indicatori de performanță”, a spus primarul comunei Sânmartin.

El a dat exemplul propriu, fără a se referi la alte comune, fie cu primari PSD, fie cu edili PNL, arătând că în Sânmartin gradul de colectare a taxelor și impozitelor este de 98,6%, iar din veniturile proprii comuna a cheltuit pentru salariile funcționarilor doar „douăzeci și ceva la sută” (n.r. - mai exact 22,4%), cu toate astea beneficiind din partea CJ Bihor de numai 180.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!