Persoanele nevoiaşe care vor să afle dacă pot sau nu să primească ajutoare în produse alimentare de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), pot să se informeze de la primării, a anunţat Prefectura Bihor, care afirmă că în această săptămână primăriile de judeţ au început să recepţioneze alimentele achiziţionate cu fonduri primite în acest scop de la Uniunea Europeană.

"Procesul de distribuire a pachetelor alimentare către primării a început în această săptămână, iar baza de date privind persoanele beneficiare, întocmită de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a fost distribuită în proporţie de 98% către primării", se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor.

Potrivit acestuia, beneficiarii POAD au primit în întregul judeţ, cu excepţia Oradiei, cupoanele cu care urmează să se prezinte la primării, pentru a intra în posesia produselor alimentare. "Începând de joi, 11 decembrie 2014, persoanele care doresc să afle dacă se regăsesc pe listele de beneficiari, sunt rugate să contacteze primăriile", mai arată Prefectura Bihor.

Pachetele cu alimente achiziţionate în acest an cu aproape 97 milioane euro de la UE conţin făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conserve din carne de porc, conserve din carne de vită în suc propriu şi conserve cu paté de ficat. Fiecare persoană îndreptăţită urmează să primească două cutii de carton cu conţinut identic, fiecare cutie cuprinzând jumătate din cantitatea alocată pentru o persoană şi având o greutate de 13,5 kg. Livrarea ajutoarelor alimentare la primării se face în cutii de carton, cu emblema UE, dar şi a Guvernului României, începând cu mijlocul lunii decembrie.

Potrivit Prefecturii, în Bihor vor fi distribuite 178.218 pachete (pentru 89.109 persoane), cei mai mulţi beneficiari fiind în Oradea (aproximativ 11.500), Tinca (cca. 1.870), Marghita (1.500) şi Salonta (circa 1.450).