Deputatul UDMR Szabó Ödön, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale lista cu forajele de explorare şi exploatare a apei geotermale din Bihor, concesionarii şi data la care expiră contractele acestora.

„Sunt 30 de foraje în judeţ care în următorii ani ajung să fie libere de sarcini. Lista o pun la dispoziţia administraţiilor locale care ar putea demara proceduri pentru constituirea dreptului de administrare asupra unor perimetre, dar şi proiecte pentru obţinerea unor fonduri europene necesare realizării unor reţele de încălzire pe energie verde”, a explicat Szabó.

Demersul deputatului vine în contextul în care problema încălzirii populaţiei s-a acutizat în ultima iarnă, pe fondul lipsei lemnelor de foc şi a scumpirii acestora. ”Energia geotermală este o soluţie care trebuie luată în calcul, iar proiectele trebuie pregătite din timp. Ar fi păcat să nu se uzeze de această oportunitate”, a spus Szabó.

Într-o altă ordine de idei, deputatul a anunţat publicarea în Monitorul Oficial a unui act normativ iniţiat de Uniune şi doi parlamentari PSD, care reglementează funcţionarea internatelor sociale. Legea oferă posibilitatea de a cofinanţa organizaţiile caritabile şi bisericile care se ocupă de astfel de internate.

„În aceste internate li se oferă o şansă copiilor cu nevoi sociale importante şi cărora familiile nu pot să le ofere aceste condiţii, dar nici nu vor să renunţe la drepturile părinteşti”, a declarat Szabó.

Totodată, mulţumită unei alte iniţiative a UDMR, casa parohială cu dependințele sale, destinată preotului, va fi eliminată din lista clădirilor lăcașurilor de cult supuse impozitării. „Actul normativ a fost înaintat promulgării”, a declarat liderul UDMR Bihor.