Din cauza secetei prelungite, mai multe primării de comune din diverse zone ale județului Bihor restrâng programul de furnizare a apei potabile, oprind-o pe timpul nopții.

În Oradea, susțin autoritățile, deocamdată nu se pune această problemă, însă la nivelul județului se caută soluții, inclusiv pentru stoparea risipei și a furtului de apă în scopul irigării grădinilor sau în ferme zootehnice.

Apa potabilă, pentru irigații

Încă de la finele săptămânii trecute, mai mulți edili anunțau că, pe fondul lipsei de precipitații, consumului ridicat și stării precare a instalațiilor și rețelelor de distribuire a apei, vor opri furnizarea acesteia în anumite intervale orare, de seara până dimineața.

Joi, de pildă, primarul comunei Sârbi, Gavril Herman, informa pe Facebook că „începând de azi, 23 iunie, între orele 23.00 și 5.00 va fi oprită apa în localitățile Sârbi și Fegernic, deoarece pompele nu reușesc să facă față consumului mare de apă. Am luat această decizie și pentru faptul că unii locuitori irigă terenurile agricole pe timp de noapte”.

În Pomezeu, primarul Ioan Șora și-a avertizat consătenii că dacă „uzi grădina din coloana de apă potabilă și ești depistat, se suspendă furnizarea”, iar în Lugașu de Jos edilul șef Sorban Levente a anunțat și el că pe timpul nopții comuna rămâne fără apă: „Apa potabilă nu este pentru udatul grădinilor! Se întrerupe furnizarea apei noaptea în intervalul orar 00-06”. Sorban spune și el că „utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează”, precizând de asemenea că „de-a lungul timpului s-au depistat și cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă”, amintind că „o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii”.

Probleme la instalații și rețele

Pe de altă parte, în unele comune, rețelele locale se dovedesc subdimensionate comparativ cu consumurile crescute.

În Holod, de exemplu, primarul Sandu Săsăran a anunțat că din cauza unei defecțiuni a trebuit golită total rețeaua de apă a comunei și bazinul rezervor, ceea ce a dus la pierderea a 0,5 milioane litri de apă de fiecare dată când s-a încercat reumplerea bazinului. Până la identificarea și rezolvarea problemei, livrarea apei este afectată în satele Forosig și Hodiș.

La Balc, Primăria condusă de Sorin Sabău încearcă să mențină continuitatea furnizării apei achiziționând încă un bazin de 300 mc pentru localitățile Balc și Săldăbagiu de Barcău, dar până atunci roagă localnicii „care irigă grădinile, gazonul, florile să încerce să o facă din propriile fântâni, deoarece forajele nu fac față să alimenteze cât se consumă din cauza temperaturilor ridicate”.

Nivel scăzut al apei în foraje

În aceste condiții, prefectul de Bihor a convocat joi o videoconferință cu primarii, la care au participat și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, Companiei de Apă Oradea și Administrației Bazinale de Apă Crișuri, pentru a discuta gestionarea eficientă a resurselor de apă și pe termen scurt, având în vedere codul roșu de caniculă în vigoare în această perioadă și modificările climatice în Câmpia de Vest.

Potrivit unui comunicat emis de Prefectură în urma reuniunii, șeful ABA Crișuri, Pásztor Sándor, a prezentat un raport privind nivelul mediu al forajelor la nivelul județului, precizând că nivelurile înregistrează valori negative față de anii anterior, de exemplu Diosig minus 40 cm, Sălard minus 50 cm, Salonta minus 20 cm, Oradea minus 180 cm, Livada de Bihor minus 200 cm, Tinca minus 60 cm. „Directorul ABA Crișuri a subliniat că, deși situația nu este gravă, se impune luarea de măsuri preventive de economisire a apei, pentru a evita o situație de criză, pe fondul prognozelor meteorologice de caniculă din următoarele două luni”.

Rezerve în caz de incendii

Pe de altă parte, inspectorul șef al ISU Crișana, generalul Sorin Caba, a reamintit că la începutul lunii mai, la nivelul județului Bihor a fost pus în aplicare un plan vizând cooperarea între Prefectură şi primării ce conține măsuri specifice pentru instituții, operatori economici și populație, vizând minimizarea riscurilor aferente condițiilor de caniculă.

Ca exemplu concret, primăriile care au propriile servicii locale de furnizare a apei au obligația de a asigura rezerve de apă inclusiv pentru folosirea în situații de urgență, pentru stingerea incendiilor.

Recomandări de bune practici

Prezent la videoconferința cu primarii, directorul CAO, Lucian Chindlea, a prezentat în sinteză un ghid de bune practici privind exploatarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, elaborat la solicitarea prefectului.

Ghidul oferă primarilor soluții tehnice pe termen lung, în funcție de sursa de apă (de suprafață, de mică adâncime și de mare adâncime), care pot sta la baza următoarelor planuri de investiții privind gestionarea apei la nivelul fiecărei unități-administrativ teritoriale. Directorul CAO a subliniat că în această perioadă consumul de apă potabilă s-a dublat la nivelul județului și principala problemă o reprezintă necontorizarea, astfel că apa potabilă este folosită pentru irigarea grădinilor, ceea ce provoacă dezechilibre în sistemele de alimentare cu apă, proiectate și dimensionate pentru nevoi gospodărești, nu pentru irigații.

Vezi mai jos ghidul de bune practici transmis de Prefectură!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!