Primăriile vor avea la dispoziţie instrumentul exproprierii în procedură de urgenţă pentru mai multe tipuri de investiţii.

"Camera Deputaţilor a votat la începutul acestei săptămâni modificările promovate de domnul Ioan Cupşa la propunerea Asociaţiei Municipiilor din România. Acestea prevăd posibilitatea exproprierii în procedură de urgenţă şi pentru amenajări de parcuri, locuri de joacă şi proiecte de regenerare urbană", a anunțat miercuri primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, măsura exproprierii rapide va permite municipalităţilor să atragă mult mai uşor finanţări europene pentru proiecte de regenerare urbană.

"Până acum se puteau face exproprieri doar pe procedura normală. Primăria deschidea un proces iar acesta putea dura şi doi ani. Până aveai o sentinţă finanţarea europeană pentru proiectul vizat era deja pierdută", a explicat edilul.

Măsura exproprierii rapide, la fel ca în cazul investiţiilor în drumuri şi reţele, a fost cerută de Asociaţia Municipiilor având în vedere faptul că axa de mobilitate urbană sunt alocate circa 100 milioane euro pentru proiecte de regenerare urbană.

Acestea vizează construcţia de clădiri sau amenajarea de pieţe ori parcuri pentru mobilarea unor terenuri, zone centrale sau industriale abandonate. Primarii s-au văzut puşi în situaţia de a nu putea atrage aceste fonduri pentru că exproprierea terenurilor necesare lucrărilor era un proces de durată.

Procedura exproprierii de urgenţă presupune evaluarea terenului şi virarea sumelor de bani reprezentând contravaloarea amplasamentului în contul proprietarului. Acesta, se poate adresa intanţei în cazul în care este nemulţumit de sumă dar nu poate bloca procedura de expropriere şi demararea lucrărilor.