Primăriţa suspendată a comunei Brusturi, Livia Bârlău, judecată deja pentru tentativă la omor, şi primarul comunei Spinuş, Alexandru Fonai, sunt urmăriţi penal de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru obţinere ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave.

Acuzele la adresa celor doi edili au fost formulate în dosarul în care, toamna trecută, anchetatorii au derulat percheziţii la Primăriile Brusturi şi Spinuş dar şi la alte 4 adrese din Bihor şi Sălaj, pentru suspiciuni de fraudă la încheierea şi derularea unor contracte în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2), paguba statului depăşind 7 milioane lei.

Nereguli și falsuri

În cazul acuzelor ce privesc Primăria Brusturi, BIHOREANUL a dezvăluit neregulile încă din aprilie 2021, arătând că acestea au fost descoperite în urma unui control derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei respectiv Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Concret, lucrările au fost începute „pe șest”, în martie 2019, fără respectarea normelor în vigoare. „Am constatat că documentația era varză. Textul scris prevedea foraje în Brusturi, iar în schițe, aducțiune de la Lugaș. Lucrările făcute în proporție de peste 30% prezentau probleme la hidranții de incendiu, la căminele de vane, care s-au și inundat, și la pozarea conductelor de apă, amplasate pe traseul canalizării. Proiectele nu au fost corelate, deși le-a făcut aceeași firmă”, declara BIHOREANULUI un inginer al ISC.

Mai grav, însăși autorizația de construire a fost falsificată: „Conform Legii 50/1991, fiind lucrări pe teritoriile a cel puțin două comune, autorizația trebuia eliberată de Consiliul Județean. Autorizația depusă la Minister era falsificată grosolan, prin suprapunerea a două xeroxuri cu antetul CJ. Ulterior, când s-a aflat despre fals, Primăria Brusturi și Primăria Lugașu de Jos au prezentat două autorizații distincte, semnate de persoane care nu aveau acest drept și tot contrar legii”, spunea reprezentantul ISC.

Prin urmare, în martie 2020 ISC a oprit lucrările și a anulat diploma dirigintelui de șantier Nicolae Sălăgean, care nu a sesizat neregulile, iar Ministerul Dezvoltării a blocat decontările.

O firmă „conectată”

Cert este că, în urma anchetei penale declanşate în caz, procurorii au început urmărirea penală împotriva edililor.

Potrivit unei informări transmise pe marginea cazului de Biroul de presă al Parchetului Bihor, la solicitarea BIHOREANULUI, în cazul primăriţei PSD, suspendată din funcţie anul trecut, după ce, în noiembrie anul trecut, a fost arestată la domiciliu în dosarul tentativei la omor asupra ex-procurorului Ioan Bodogai, procurorii au reţinut infracţiunea de obţinere ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. I se impută faptul că a transmis la Ministerul Dezvoltării autorizaţia de construcţie măsluită, în baza căruia Ministerul a virat către UAT Brusturi, în cursul anului 2019, suma de 4.383.983 lei.

Documentul, susţin procurorii, i-a fost pus la dispoziţie de Gabriel Mirghiş, administratorul firmei care realiza lucrarea, un sălăjean "conectat" la lucrări publice cu binecuvântare de la PSD Bihor, şi a avut ca scop “obţinerea pe nedrept de fonduri guvernamentale”, spun anchetatorii.

Autorizaţii la xerox

O învinuire similară a fost formulată de procurori şi pe numele primarului liberal al comunei Spinuş, Alexandru Fonai. Concret, edilul ar fi folosit tot o autorizaţie de construcţie măsluită primită de la Mirghiş, într-un proiect vizând reabilitarea drumurilor, şi ar fi decontat fraudulos lucrări în valoare de 3.104.479 lei realizate de aceeaşi firmă.

De altfel, în cauză, procurorii au început urmărirea penală şi împotriva afaceristului Gabriel Mirghiş, pentru două acuzații de complicitate la obţinerea ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave. Cercetările sunt, încă, în derulare.

Banii înapoi!

Între timp, însă, Ministerul Lucrărilor Publice a solicitat celor două Primării să returneze sumele încasate şi iarna trecută a pus sechestru pe conturile bancare ale administraţiilor locale, pentru recuperarea pagubei create.

Ambele administraţii locale au contestat măsura. „Avem un proces cu ministerul, dar am virat 1,5 milioane lei în decembrie, pentru că ne-au blocat conturile”, a explicat viceprimarul comunei Brusturi, Ioan Ciuciu, rămas la cârma instituţiei.

Potrivit acestuia, lucrările la reţeaua de apă potabilă a comunei sunt blocate, în prezent, până la intrarea în legalitate, adică obţinerea autorizaţiei de construcţiei. “Lucrarea e făcută în proporţie de 35-40%. Avem certificat de urbanism eliberat de Consiliul Judeţean, trebuie să obţinem avizele pentru autorizaţie, am început demersurile, dar durează”, susţine viceprimarul, declarând că nu a avut cunoştinţă de frauda comisă de primăriţă. „Primăria s-a constituit acum parte vătămată în dosarul penal. Eu nu am ştiut nimic, am participat doar la recepţia lucrărilor, nu am avut probleme la acest capitol”, mai spune Ciuciu.

Liber de la judecători

Între timp, după mai bine de o jumătate de an în care a fost arestată la domiciliu - în dosarul în care e judecată fiindcă împreună cu soţul ei, Florin Petrică Bârlău, i-a administrat fostului procuror marghitan Ioan Bodogai o bătaie soră cu moartea -. începând de joi, Livia Bârlău este liberă.

Curtea de Apel Oradea a decis să revoce măsura preventivă, pe care a înlocuit-o cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, timp în care primăriţa suspendată are interdicţie de a părăsi ţara, dar şi să se apropie şi să comunice cu victima ori martorii din dosar. 

Judecătorii au schimbat măsura şi în cazul bărbatului său, care s-a aflat în arest preventiv din noiembrie anul trecut. Florin Petrică Bârlău a fost plasat în arest la domiciliu, de unde are voie să iasă de două ori pe săptămână, ca să poată merge la magazinul pe care îl patronează. Și, în care, de altfel, a avut loc fapta...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!