Dacă prin alte părţi din ţară s-au înmulţit scandalurile provocate de odraslele politicienilor, în Bihor au început să intre în gura lumii aleşii înşişi. I s-a întâmplat, recent, şi prim-gospodarului din Olcea, căruia consătenii îi bat obrazul că s-a întovărăşit aşa de strâns cu băutura încât între două beţii nici nu mai apucă să se trezească de-a binelea.

Dar nu numai gura slobodă a satului o are de înfruntat primarul, ci şi o anchetă penală, Flore Bocşe devenind clientul Poliţiei şi al Parchetului din Salonta după ce a fost depistat în trafic, nu pentru prima oară, în stare de ebrietate, la volanul maşinii de serviciu.

Înjurat de mamă

De aproape patru luni, anemica opoziţie din Consiliul Local Olcea, dominat de şapte PDL-işti în faţa cărora cei doi liberali şi alţi doi pesedişti n-au nicio şansă să-şi impună vreodată punctul de vedere, toacă un subiect ce revine în discuţii precum power-play-ul nopţii într-un club la modă. "Primarul e un beţiv şi un penal!", acuză cei din urmă, în timp ce colegii de partid ai edilului îşi apără şeful: "Primarul e un gospodar pe cinste!".

05 Ioan Ciotea.jpg"Nu mi-aş fi bănuit de primar dacă nu şi-ar bate joc de noi cum îi vine la gură. Pe mine, în plină şedinţă de Consiliu, m-a înjurat de mamă că n-am fost de acord cu o propunere de-a lui", zice cu năduf consilierul liberal Ioan Ciotea (foto). La cei 67 de ani, omul a înghiţit umilinţa, dar n-a uitat-o. Aşa că, la sfârşitul primăverii, când a prins momentul să i-o plătească edilului, nici n-a stat pe gânduri.

Vineri cu ghinion

Şansa adversarilor primarului de a arăta că acesta e nu doar bădăran, ci şi un real anti-model s-a ivit anul acesta, pe 20 mai, când Bocşe a fost prins conducând maşina Primăriei în stare de beţie. Aşa că, de atunci, Ciotea se îngrijeşte ca poliţiştii şi procurorii să nu muşamalizeze cazul, mai ales că - spune el - nu era prima oară când se întâmpla una ca asta. Doar că acum fusese filmat înjurându-i pe poliţişti şi împotrivindu-se la testarea alcoolemiei, încât a trebuit imobilizat cu cătuşe şi dus la Poliţie.

Povestea a început pe la ora prânzului când, după ce a petrecut câteva ceasuri la Pensiunea Olcea, "unde merge ca la lucru", Flore Bocşe a vrut să ajungă acasă cu maşina de serviciu. Mai întâi, însă, când a ieşit din local, a venit să-l ia, cu Loganul BH-02-PCO (adică al Primăriei Comunei Olcea), viceprimarul Sorin Ciocluţ. Primarul s-a pus în dreapta, iar vicele la volan. La răscrucea drumurilor judeţene dinspre Tinca şi Salonta cu drumul comunal Olcea-Călacea, au fost opriţi pentru un control de un echipaj al Poliţiei Rutiere din Salonta. "Aici a început tevatura. Nervos că poliţiştii au îndrăznit să oprească maşina Primăriei, Bocşe s-a dat jos la ei şi a început să-i înjure de p... lui şi de p.. mamii lor. Dar cum nu era el la volan, ci vicele, care nu era "parfumat", poliţiştii i-or lăsat totuşi să plece mai departe", povesteşte Ciotea.

După câteva minute, ajunşi la Primărie, vicele s-a urcat în maşina personală şi a plecat spre casă, către satul Hodişel. Apoi, primarul, deşi abia mergea pe picioare, s-a suit în maşina de serviciu, cu care a pornit şi el tot spre Hodişel, unde locuieşte.

Pe patru roţi, pe două cărări

Înainte de a ieşi din Olcea, Bocşe s-a oprit la locuinţa fraţilor Pele Petru şi Tudor, unde era parcată maşina Poliţiei din comună. "S-a dat jos şi i-a luat la rost pe poliţai că ce caută ei acolo, iar ăia s-or executat şi or plecat de-acolo, ca şi cum ar fi greşit cu ceva", relatează Ciotea. Primarul a mai rămas un pic la vorbă cu cei doi fraţi, după care s-a urcat din nou la volan să-şi continue drumul spre casă.

Ce n-a observat edilul, însă, era că din spate îl urmărea maşina Poliţiei Rutiere din Salonta! "Pe drumul dintre Olcea şi Hodişel, poliţiştii l-au blocat şi l-au silit să tragă pe margine, fiindcă îl văzuseră dinainte că era băut. L-au şi filmat cum a coborât din maşină, numai că primarul, în loc să stea la control, s-a depărtat de Logan şi şi-a scos telefonul să-l sune pe viceprimar. I-a cerut să vină la faţa locului şi să spună că el a condus maşina Primăriei", spune Ciotea.

Alibi stricat

Până să ajungă vicele, pe drum a trecut şi pădurarul Nicolae Pinta, care se îndrepta dinspre Hodişel către Olcea. Solicitat de poliţişti să semneze ca martor procesul-verbal prin care se consemna că primarul fusese oprit şi nu voia să sufle în fiolă, omul a refuzat colaborarea. "Normal - zice Ciotea - fiindcă Pinta-i angajatul Primăriei, la pădurea comunală, şi doară nu era să-şi supere şeful ca să rămână fără serviciu".

După câteva minute, la faţa locului a ajuns şi viceprimarul care, crezând că aşa îşi poate scăpa primarul din belea, a luat asupra sa faptul că a condus maşina Primăriei, aşa cum îi ceruse Bocşe. Poliţiştii l-au întrebat însă pe Ciocluţ cine i-a adus, în acest caz, maşina lui personală de la Primăria Olcea acasă la Hodişel. Cu tupeu, vicele a răspuns că i-a adus-o un consilier local, Pele Dorel. Prin staţie, poliţiştii au trimis un alt echipaj la acesta acasă, să-l întrebe dacă e adevărat, iar omul nu doar că a infirmat spusele vicelui, ci a dat şi declaraţie scrisă în acest sens.

În cătuşe

Pentru că, între timp, pe marginea drumului dintre Olcea şi Hodişel primarul era tot mai recalcitrant, poliţiştii au decis să pună capăt mascaradei. Sătui de ţigănie, l-au încătuşat pe Bocşe şi l-au dus la cel mai apropiat post de Poliţie, în Tinca, unde i-au strâns pe toţi cei implicaţi, să dea declaraţii scrise.

Aici, văzând că gluma se îngroaşă şi lămurindu-se că poliţiştii erau mult prea porniţi, viceprimarul Sorin Ciocluţ a renunţat la povestea că el ar fi condus maşina Primăriei. Drept urmare, şi edilul a fost nevoit să inventeze altă explicaţie, care i-a amuzat pe toţi: a declarat că îl ducea acasă o femeie, dar nu-i poate da numele fiindcă-i măritată şi nu vrea să-i facă necazuri cu bărbatul. Întrebat unde a dispărut femeia, care nu putea să se facă nevăzută pe câmp, primarul a tăcut apoi cu îndărătnicie şi n-a mai zis nimic.

La pace?

La fel ca alţi martori, precum Păltineanu Ioan, care l-a văzut pe Bocşe beat la volan, sau Pele Dorel, care a negat că el i-ar fi dus maşina acasă viceprimarului şi acesta ar fi condus maşina Primăriei în care Bocşe s-ar fi aflat doar ca pasager, consilierul Ciotea se teme, totuşi, că şefii poliţiştilor din Salonta ar încerca să muşamalizeze cazul şi că filmările vor fi "pierdute" intenţionat, pentru ca, în lipsă de probe, primarul să scape basma curată. "De data asta, Poliţia din Oradea n-a făcut public cazul, deşi în alte situaţii de felul ăsta înştiinţează presa", argumentează, pe bună dreptate, bărbatul.

Şi mai mult i-a dat de gândit, însă, faptul că în aceeaşi seară de vineri, 20 mai, dar şi mai apoi, pe 13 iunie, primarul Bocşe, însoţit de prietenul său Madear Sică, şeful Ocolului Silvic din Tinca, tot PDL-ist, s-au întâlnit cu şeful Poliţiei Salonta, comisarul Alexandru Roxin, pe o terasă din oraş. "Din câte ştiu eu, audierea unui suspect nu se face pe terasă, la bere, ci la sediul Poliţiei. Pe terase se pot numai îngropa dosare", acuză Ciotea.

În ograda procurorilor

05 Alexandru Roxin.jpgŞeful Poliţiei Salonta dezminte, însă, orice tentativă de a muşamaliza afacerea. "Am întocmit actele premergătoare urmăririi penale, propunând Parchetului Salonta începerea urmăririi penale împotriva numitului Bocşe Flore, pentru sustragere de la recoltarea probelor biologice, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Mai aspru decât conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice", declară comisarul Alexandru Roxin (foto), adăugând că la dosar au fost ataşate şi înregistrările video care probează că primarul a condus beat şi s-a opus testării alcoolemiei. "Nu acoperim pe nimeni", spune poliţistul.

În ce-l priveşte, chiar şi primarul recunoaşte că are un dosar penal, dar - spune el - pe nedrept. În discuţia cu BIHOREANUL, edilul a susţinut în continuare că nu el a condus maşina Primăriei şi că, oprit de Poliţie, nu el a abandonat-o la marginea câmpului dintre Olcea şi Hodişel, ci misterioasa femeie care l-ar fi ajutat să ajungă acasă şi care, din cauza apariţiei echipajului de Poliţie, s-a făcut nevăzută pe câmp. "Nu eu conduceam, ci eram cu cineva, dar nu pot spune cu cine, pentru că a fost o doamnă", a spus primarul, făcând apel la solidaritatea reporterului, ca între bărbaţi.

O atitudine de înţeles. Doar mai bine să fie bănuit de un amantlâc oarecare decât condamnat pentru încălcarea legii. Căci, atunci, adio Primărie...


ABONAT LA 112
Alarme false la beţie

Reputaţia bahică a primarului din Olcea a trecut graniţele comunei încă de anul trecut, când Flore Bocşe era ironizat pe blogul unui colaborator al SMURD pentru faptul că, la beţie, obişnuia să sune la 112, chiar de pe telefonul de serviciu, ca să anunţe incendii imaginare, de obicei la casele "duşmanilor". Ultimul episod de acest fel a avut loc pe 6 februarie.

"Ce faci dacă eşti primar şi eşti beat praştie? Variante de răspuns: 1) te duci şi te culci; 2) dacă eşti de la PDL înjuri şi-ţi arăţi muşchii; 3) iei maşina Primăriei Olcea şi telefonul de serviciu, înjuri, îţi arăţi din nou muşchii şi din nou înjuri; 4) suni la 112 şi dai apeluri false", scrie blogerul pe bugetaripoliticasiprostitutie.blogspot.com.