Primarul Florin Birta s-a întâlnit, miercuri seară, cu mai mulţi ecologişti orădeni, nemulţumiţi de tăierile de arbori pe care municipalitatea le-a început pe malul drept al Crişului Repede, mai jos de podul Dacia.

La întâlnire, care s-a ţinut chiar în lunca Crişului, la cererea ecologiștilor, au participat Paul Iacobaş (Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă), George Togor (Fundaţia Ecotop), Marcus Drimbea (Aqua Crisius) şi Orlando Balaş.

„Ne-a spus că este necesară această subtraversare pietonală. Îşi asumă lipsa de transparenţă, dar au toate avizele. Nu văd cum am fi putut opri tăierile de arbori”, a declarat Iacobaş pentru BIHOREANUL.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Primăria a obţinut acordul Agenţiei de Mediu pentru tăierea a şapte arbori, din care unul s-a prăbuşit deja în Criş. Un copac a fost pus la pământ miercuri, iar ceilalţi cinci urmează să fie tăiaţi, cu scopul de a se amenaja o alee pietonală care să facă legătura între parcul Libertăţii şi Aleea Ştrandului, dar şi pentru accesul utilajelor Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, care trebuie să decolmateze râul.

Edilul le-a mai spus ecologiştilor că vrea să colaboreze cu ei. „Domnul primar spune că vrea să schimbe abordarea în privinţa spaţiilor verzi din Oradea şi a acceptat că trebuie să existe un plan de dezvoltare pentru malurile Crişului. Ne-a promis că în iulie, august, vom colabora pentru acest plan, alături de noul director adjunct al Direcţiei Tehnice”, a mai spus Iacobaş.

După pensionarea inginerului Emil Benţan, directorul tehnic adjunct al Primăriei responsabil de zonele verzi este Adina Popa, specialistă în peisagistică şi investiţii publice, până acum angajată în cadrul Biroului de Investiţii al Primăriei. În ultimul an, Popa a pregătit proiecte pentru mai multe reabilitări de parcuri din Oradea, dar şi pentru amenajarea de noi zone verzi.

Primarul Birta le-a garantat ecologiştilor, potrivit spuselor acestora, că arborii tăiaţi acum nu puteau fi salvaţi şi le-a mai promis că niciun alt copac nu va fi tăiat în lunca Crişului.

„Vorbe frumoase am tot auzit, aştept faptele. Domnul primar ne-a promis că de-acum lucrurile vor sta diferit, că vom merge pas cu pas pe malurile Crişului şi unde vom spune noi că trebuie făcute plantări, se vor planta copaci, din speciile pe care noi le indicăm”, a declarat şi Orlando Balaş pentru BIHOREANUL.