Oradea a contractat un împrumut de 40 milioane de euro pentru a putea pune în operă investiţiile pe care le-a planificat. Măcar prin prisma acestui împrumut putem spune că primarul Florin Birta şi-a făcut datoria.

Marea problemă a unei administraţii locale nu este că se împrumută cu sume consistente, ci modul în care utilizează banii. Dacă-i dă pe excursii la Sfânta Paraschiva, cum făcea preacuvioasa Gabriela Firea la Bucureşti, atunci e bai. Sau, dacă se acordă 600 lei subvenţie pe gigacalorie, cum procedează preamilostivul Nicuşor Dan, iar nu e în regulă.

Lista investiţiilor care vor beneficia de împrumutul mamut arată că banii nu sunt aruncaţi pe fereastră. Amenajarea spaţului de deasupra parcării de pe Independenţei se cerea încă de acum doi ani. Refacerea marilor parcuri din Oradea e o idee bună, pentru că au trecut peste 60 de ani de când s-au făcut ultimele amenajări.

Sigur că pe listă se află şi un pasaj suprateran controversat, cel de pe Meşteşugarilor, numai că acolo era de aşteptat reacţia riveranilor, la fel cum s-a întâmplat şi la podul Sovata sau la Drumul expres.

Cu toate aceste împrumuturi, gradul de îndatorare al capitalei de judeţ nu trece de 21%, faţă de limita maximă admisă, de 30%.

Dacă dorim într-adevăr să facem ceva important şi util pentru orădeni, cred că ar trebui accelerată campania de izolare termică a blocurilor şi de asfaltare a tuturor străzilor. Termoizolarea ar băga practic bani în buzunarul localnicilor oricum afectaţi puternic de creşterea preţurilor la utilităţi. Iar asfaltarea tuturor străzilor din oraș ar arăta că Primăria nu împarte comunitatea în cetăţeni de rangul I și de rangul II.

Aşa că un împrumut până la limita maximă de îndatorare n-ar trebui să-l sperie pe domnul primar.

Celor care se îngrijorează de sumele mari vehiculate le aduc la cunoştinţă că, de curând, Universitatea Babeş Bolyai a obţinut un împrumut de 35 milioane de euro pentru dezvoltarea campusului universitar. Repet, UBB şi nicidecum municipiul Cluj sau judeţul cu acelaşi nume. Asta ca să vedem cam unde ne situăm noi faţă de megieşii din Cluj...