Analiza de sfârşit de an e un fel de listă de cumpărături. Se scriu pe o foaie proiectele propuse în ianuarie, iar în decembrie se taie pe rând cele realizate. Dacă "puşcă", e bine, dacă rămân "resturi", se lasă cu scandal. Primarul Ilie Bolojan a tras linie şi s-a declarat mulţumit. Oradea a "bifat" majoritatea proiectelor propuse, iar restanţele rămase pe 2011 sunt mai mult amânări decât eşecuri...

Numai de bine

Deşi orădenii o duc tot mai rău, pentru Oradea sunt semne de mai bine. "În ciuda crizei economice, anul 2010 a fost un an bun. Am reuşit să ne atingem majoritatea proiectelor propuse şi să pregătim altele noi pentru anul viitor", declară Ilie Bolojan.

Cea mai mare realizare a oraşului pe 2010 o constituie, potrivit primarului, lansarea parcului industrial "Eurobusiness" din Şoseaua Borşului. De funcţionarea lui va ţine pe viitor bunăstarea oraşului. "Am concesionat deja 30 din cele 120 de hectare de teren din parc şi există firme, cum ar fi coreenii de la Shinheung, care produc deja aici", spune primarul.

Bolojan mai bifează la realizări finalizarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare pe un număr de 110 străzi, lucrare finanţată printr-un credit BERD în valoare de 12 milioane de euro. "Astfel, vom putea asfalta anul viitor 70 de străzi din vatra veche a oraşului pe care nu le puteam moderniza pentru că aveau reţele din azbest", precizează edilul.

Drumuri şi poduri

La fel de importantă din perspectiva municipalităţii este modernizarea a 14 străzi din cele 19 cuprinse în programul de reabilitare a principalelor căi de acces în municipiu, finanţat din Programul Operaţional Regional. Astfel, au fost refăcute din fonduri europene străzile Depoului, Almaşului, Vaporului şi altele, iar lucrările vor continua anul viitor cu artere precum Horea, Sabinelor sau, pe porţiuni, bulevardul Decebal. În paralel cu asfaltările au fost amenajate nu mai puţin de 2.200 locuri de parcare în cartierele de blocuri, acţiune ce va continua şi în 2011.

Pentru a fluidiza traficul în municipiu, Primăria a hotărât să investească 11,8 milioane de lei, fără TVA, în construirea unui pod nou peste Crişul Repede în zona străzii Sovata. Lucrările au început în toamnă şi vor fi finalizate până pe 12 octombrie 2011, de ziua oraşului. "La sfârşitul anului 2011 vom avea deja un pod finalizat şi un altul în curs de construcţie în zona străzii Dragoş Vodă", promite primarul. Cel de-al doilea pod va fi construit cu cofinanţare din fonduri europene de către firma Macio, care vrea să îşi ridice un hotel în zona fostului Silvaş şi are nevoie de acces cât mai uşor.

Semne bune anul are!

Pe lista lucrărilor derulate din fonduri europene se numără amenajarea ambulatorului Spitalului Gavril Curteanu, reabilitarea unor corpuri de clădire din Cetate, modernizarea clădirilor unor licee precum Andrei Şaguna, Lorantffy Szuszana şi Szent Laszlo. Banii au fost atraşi de către Direcţia de Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei, cea care va transforma anul viitor municipalitatea în cel mai mare investitor din Oradea.

"Au fost finalizate documentele privind atragerea a nu mai puţin de 150 milioane de euro din finanţări europene, ceea ce reprezintă bugetul municipiului pe trei ani de zile", afirmă primarul. Anul viitor vor demara lucrări în valoare de 35 milioane de euro prin proiectul Aparegio privind modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi vor fi atrase finanţări de 70 milioane de euro pentru modernizarea CET-ului. La fel, sunt antamate fonduri pentru etapa a doua de reabilitare a clădirilor din Cetate, pentru reabilitarea pieţelor Ferdinand şi Unirii, respectiv modernizarea ştrandului municipal.

De făcut

Marele regret al primarului Ilie Bolojan pentru anul ajuns la final îl reprezintă faptul că Primăria nu a putut demara construcţia unei parcări supraetajate în zona centrală, aşa cum a promis înaintea alegerilor din 2008. "Fie că e vina crizei economice, fie că nu am găsit noi montajul financiar atractiv pentru investitori, adevărul este că demararea construirii unei parcări în spatele clădirii Tribunalului va avea loc abia anul viitor. Dacă e nevoie, o vom face din fondurile bugetului local", spune primarul.

La fel, Bolojan aşteaptă motivarea sentinţei în procesele pierdute de municipalitate în faţa Prefecturii, în cazul taxei de ordine publică impuse localurilor care comercializează alcool pe timp de noapte şi în cel al taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor. "Am pierdut timp preţios. Astăzi am fi putut avea schele pe cel puţin trei clădiri din zona centrală, care ar fi fost reabilitate". Primarul promite că, deşi regulamentul privind acordarea de împrumuturi pentru reabilitarea faţadelor a fost suspendat de instanţă, lucrările la imobilul din strada Unirii 5, cofinanţate printr-un împrumut de 400.000 de lei acordat de municipalitate, vor continua şi în 2011. Pentru ca Oradea să aibă imaginea pe care o merită. Alta decât cea de orăşel de provincie, cu clădiri dărăpănate şi o populaţie săracă...