Apropierea alegerilor locale din iunie agită deja apele în Consiliul Local. Proiectele de hotărâri prin care mai mulţi orădeni au acceptat să îşi doneze către municipalitate o parte din terenul deţinut pentru a servi ca drum public a stârnit contre puternice.

Lovitura de deschidere a ostilităţilor i-a revenit social-democratului Adrian Stângă, care a ridicat problema despăgubirii acestor proprietari de la bugetul local. "Ştim că în anii 2013-2014 au fost câteva sentinţe în care persoanele care au donat teren în aceleaşi circumstanţe au primit o hotărâre favorabilă din partea instanţelor în sensul compensării sumelor de bani pentru terenurile respective. De-a lungul anilor avem cel puţin 1.021 de Hotărâri de Consiliu Local de acest gen. Ce părere are executivul cu privire la compensarea acestor donaţii?", a întrebat consilierul.

Primarul Ilie Bolojan a răspuns în numele executivului că în ultimii ani municipalitatea a investit peste 20 milioane euro pentru a aduce infrastructura de reţele şi drumuri până la casele acestor orădeni. "Dat fiind efortul masiv pe care trebuie să îl facă oraşul ca să ducă toate reţelele de utilităţi la aceste proprietăţi, cred că este de bun simţ ca şi aceşti proprietari să contribuie cu o mică parte, cu 2 metri în adâncime, cât e frontul drumului", a declarat edilul.

"Zero lei şi zero bani!"

Bolojan a spus ironic că "atunci când vor veni alţii (la Primărie - n.r.) va fi totul fi gratis şi nelimitat, sunt convins de asta, dar numai în basme se poate face aşa ceva". Mai mult, primarul s-a declarat surprins că reprezentanţii PSD s-au trezit să protesteze abia în precampanie împotriva unei practici uzitate încă din anii ’90.

"Mă surprinde că reprezentanţii PSD au constatat doar la final de mandat că în toţi aceşti patru ani, şi încă patru ani înainte, am dus aceeaşi politică cu care au fost în deplin acord", a spus edilul.

Bolojan a arătat că plata unor despăgubiri ar fi o povară prea mare pentru bugetul local. "Asta înseamnă câteva milioane de euro, pe care sunt convins că grupul PSD le-ar fi putut aduce de la Guvern pentru Oradea, aşa cum au făcut: adică zero lei şi zero bani", a încheiat usturător edilul.

"Vorbiţi în nume personal!"

Având în vedere acuzaţiile primarului, consilierul PSD Adelina Coste a replicat că "nu suntem în şedinţa de Consiliu Local ca să analizăm cât a adus PSD-ul pentru Oradea". Consiliera a spus că PSD va da seamă în campania electorală şi a trecut la atac, arătând către reprezentanţii centrului Salem care protestează în fiecare şedinţă a deliberativului împotriva exproprierii unei porţiuni din terenul pe care îl deţin în Nufărul pentru a face loc unui drum public care ar duce în şoseaua de centură.

"Nu vrem să ne aflăm încă o dată în situaţia acestor oameni din spate. Se termină mandatul şi dânşii sunt tot aici, şi sunt tot nebăgaţi în seamă de către dumneavoastră, iar după câte ştiu eu doctrina liberală respectă proprietatea", a spus ironic Coste.

În replică, Bolojan i-a cerut consilierei locale să fie mai termperată atunci când vorbeşte de principii. "Domna Coste, având în vedere vechimea dumneavoastră în partidele de dreapta, v-aş recomanda să vorbiţi în nume personal, pentru că sună destul de prost să vorbiţi în numele PSD-ului. Lăsaţi-i pe colegii noştri care au îmbătrânit în PSD să vorbească de principii de stânga sau de dreapta. Ceilalţi, care au făcut volte puternice (n.r. treceri rapide de la o concepţie la alta) ar trebui să fie ceva mai ponderaţi", a spus edilul.

Omul şi echipa

Atacată direct, Adelina Coste s-a apărat spunând că a schimbat partidele de dreapta pentru PSD pentru că şi-a găsit echipa în care se poate integra. "Da, într-adevăr, vorbesc din punctul de vedere al omului cu sânge, cum se spune, vopsit. De data asta fac parte dintr-o echipă în care, într-adevăr, m-am integrat, nu ca dincolo", a spus Coste.

Schimbul de replici dintre reprezentanţii PNL şi PSD ar fi continuat mult şi bine, dacă nu ar fi intervenit preşedintele de şedinţă. Consilierul local Sebastian Lascu a le-a cerut aleşilor să treacă la vot, nu însă înainte de a menţiona că disputa a fost creată artificial. "În majoritatea cazurilor lumea a donat de bunăvoie pentru a avea o stradă mai lată în dreptul casei lor", a spus Lascu.

În final, hotărârile privind acceptarea donaţiilor de terenuri au fost adoptate cu 18 voturi din partea grupurilor PNL şi UDMR, în vreme ce consilierii PSD au votat împotrivă.