Căderile masive de zăpadă din ultimele două zile au transformat şofatul într-un sport extrem iar mersul pe jos într-o corvoadă.

Nu fac faţă

Primarul Ilie Bolojan a declarat sâmbătă seară că, deşi acţionează fără oprire încă de vineri, maşinile de deszăpezire nu au ajuns să intre şi pe străzile secundare ale oraşului. "Oamenii au dreptate să fie supăraţi! Deşi acţionează non-stop încă de ieri, cele 14 utilaje de deszăpezire nu au intrat niciodată pe străzile din cartierele de blocuri", a spus primarul, contactat de BIHOREANUL, care i-a expus nemulţumirile recepţionate de la cititori, prin comentariile de pe pagina web.

Bolojan a declarat că utilajele de deszăpezire lucrează la curăţarea liniilor de tramvai şi de autobuz, a podurilor şi a arterelor principale. "La această oră (21,00 - n.r) se acţionează pe bulevardele principale precum Matei Corvin, Ştefan cel Mare, Republicii, Magheru precum şi pe cele care asigură ieşirea din oraş. La noapte, după ce se va reduce traficul auto, vom intra şi pe arterele secundare din cartierele de blocuri", a declarat Bolojan, care sâmbătă seară era în teren şi coordona personal operaţiunile de degajare a zăpezii de pe drumuri.

Soluţii ineficiente

Edilul a afirmat că munca echipelor de deszăpezire este îngreunată de cantitatea mare de zăpadă care se aşterne în continuare precum şi de temperaturile extrem de scăzute.

"Problema este că ninge fără oprire, iar zăpada se aşterne la loc imediat ce a trecut plugul. Temperaturile extrem de scăzute fac nefolositoare materialele de deszăpezire. Clorura de calciu are eficienţă doar până la temperaturi de -5 grade Celsius, sarea dă rezultate cel mult până la -10 grade, în vreme ce afară sunt 12 grade sub zero", a spus Bolojan.

Primarul a dat asigurări că primele schimbări în bine vor fi vizibile duminică, după ce utilajele de deszăpezire vor fi intrat şi pe arterele secundare, dar transformări majore în starea drumurilor vor apărea abia după oprirea ninsorii, prognozată în cursul amiezii de duminică.

După oprirea precipitaţiilor, maşinile de deszăpezire vor putea acţiona mai eficient, chiar dacă temperaturile vor rămâne în continuare scăzute.