Dezbaterea publică a proiectului de majorare cu 20% a taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2018, pentru a compensa diminuarea veniturilor bugetului local în urma "revoluţiei fiscale" a Guvernului Tudose, s-a lăsat, joi seară, cu ciocniri dure.

La întâlnire au participat, pe lângă primarul Ilie Bolojan şi directorii economici ai Primăriei, Eduard Florea şi Sorin Iacob, aproximativ 10 orădeni, majoritatea actori politici - de la consilierii locali Camelia Dulcă (PNL), Kis Gabor Ferenc (UDMR) şi Liviu Sabău Popa (PSD) până la liderul USR Bihor, Cristian Rusu.

PSD cere reduceri

Dezbaterea s-a desfăşurat în sala mare a Primăriei Oradea, într-o atmosferă relativ degajată, până în momentul în care PSD-istul a luat cuvântul.

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local Oradea"Am depus la Primărie o propunere de reducere a mai multor taxe", a început Liviu Sabău Popa (foto). Liderul grupului PSD din Consiliul Local a reluat două propuneri făcute în urmă cu un an: una, de diminuare a impozitului pentru clădirile rezidenţiale ale persoanelor fizice la nivelul de 0,08% practicat şi în Iaşi, Timişoara sau Bistriţa, iar cealaltă - de reducere la 0,2% a impozitului pentru clădirile nerezidenţiale ale persoanelor juridice, cabinete avocaţiale sau notariale, la fel ca în Cluj sau Timişoara.

În plus, social-democratul a mai propus ca majorarea cu 500% a taxei pentru desfacerea pavajului să se facă la un nivel mult mai redus în cazul străzilor neasfaltate, iar aplicarea supraimpozitării de 50% a spaţiilor ţinute neutilizate să fie valabilă abia din 2019.

"Pentru clădirile monument istoric nu este de ajuns timpul pentru ca proprietarul să obţină autorizaţia de construire. Nu ai cum să obţii avizele de la Cluj, să îți faci proiectul cu un arhitect şi să îţi iei autorizaţie de construire în termen de o lună!", a argumentat consilierul.

"Cei de la PSD să tacă!"

Intervenţia PSD-istului l-a scos din sărite pe primarul Ilie Bolojan. "Eu înţeleg că propuneţi reducerea unor impozite şi taxe la fel ca în anii anteriori...", a început primarul, după care a schimbat brusc registrul. "Eu aş propune un impozit pe tupeul politic, care să se aplice în special membrilor PSD, care, după ce Guvernul PSD ne ia tot bugetul de investiţii, mai au tupeul să vină să propună scăderi de taxe şi impozite".

Edilul s-a declarat dispus să promoveze toate reducerile de impozite formulate de PSD dacă social-democraţii vor renunţa la "revoluţia fiscală". "Dacă reuşiţi să anulaţi măsurile tembele luate de Guvern, care distrug bugetele locale, eu sunt dispus să aprobăm toate reducerile, pentru că ele nu reprezintă decât 0,1% din cele 15 milioane euro pe care Guvernul Tudose ni le-au luat", a spus edilul.

Bolojan s-a declarat conştient că majorarea impozitelor nu are cum fi pe placul contribuabililor, dar a subliniat că este o măsură pe care a fost obligat să o ia de politica PSD de a muta venituri importante de la bugetul local la cel central. "Eu m-am gândit, totuşi, că cei de la PSD vor sta acasă astăzi, iar în şedinţa de Consiliu Local de luni or să tacă", a încheiat Bolojan.

"N-am avut ce face!"

Reacția l-a lăsat fără cuvinte pe Sabău Popa. De altfel, răbufnirea edilului i-a luat pe toți participanții prin surprindere, cu atât mai mult cu cât primarul nu a avut o ieşire similară faţă de intervenţia consilierului UDMR, Kiss Gabor, de exemplu, care a arătat că municipalitatea a adus în dezbatere publică un proiect mult modificat faţă de cel postat pe portalul Primăriei în urmă cu o lună.

La fel, Bolojan nu şi-a ieşit din fire nici când reprezentanţii USR au arătat că proprietarul unei clădiri nereabilitate se poate trezi în situaţia ca, pe lângă majorarea de impozit de 20%, să fie pus să plătească şi o supraimpozitare de 500% pentru faţada neîntreţinută a imobilului şi una de 50% dacă are cumva la parter un spaţiu comercial ţinut închis.

Bolojan a spus, fără a se enerva, că proiectul de impozite şi taxe a trebuit adaptat măsurilor adoptate de Guvernul Tudose săptămâna trecută şi a explicat că supraimpozitarea este o măsură menită să determine proprietarii de clădiri să iniţieze măsuri de punere în valoare a imobilelor, iar în cazul în care se consideră nedreptăţiţi se pot adresa instanţei.

În încheierea dezbaterii, primarul a ţinut să îşi explice și ieşirea. "În ce priveşte partea de majorare de impozit, credeţi-mă că n-am avut ce face. Nu e o chestiune plăcută, nu avem cum să fim aplaudaţi, dar nu am avut ce face", a spus Bolojan.

Majorările pot fi încă evitate...

Edilul şi-a îndulcit treptat tonul inclusiv faţă de social-democratul Liviu Sabău Popa. "Să nu se supere colegul meu de la PSD, dar la ce răni financiare ne-a provocat Guvernul, propunerile acelea nu îşi aveau locul", a zis el.

Ilie Bolojan a spus că speră încă la o revenire la fostul nivel de impozitare sau măcar la măsuri compensatorii pentru administraţiile locale lăsate fără venituri. "Dacă grupul PSD din Consiliul Local vrea să facă ceva pentru orădeni, poate să propună parlamentarilor partidului să nu voteze Ordonanţa 79 privind revoluţia fiscală", a arătat edilul.

Potrivit lui Bolojan, o altă măsură compensatorie pentru bugetul local ar putea fi majorarea la 67% a cotei din Impozitul pe Venit care revine administraţiilor locale: "Aşa ne-am mai bandaja din pierderi".

Primarul a mai subliniat că, în cazul în care, indiferent prin ce măsuri, bugetul local îşi va recăpăta veniturile pierdute, municipalitatea va renunţa la majorarea cu 20% a impozitelor locale.