Aproximativ 80-100 de orădeni au participat, joi, la festivitatea de dezvelire a grupului statuar al poeţilor Ady Endre, Juhasz Gyula, Dutka Akos şi Emodi Tamas, desfăşurată în prezenţa primarului Ilie Bolojan şi a viceprimarului Ovidiu Mureşan, dar şi a fostei viceprimăriţe Rozalia Biro, cea care - ca preşedinte al Fundaţiei Partium - a avut iniţiativa realizării operei amplasate pe Corso, între restaurantul Irish şi Liceul Ady Endre.

Într-un discurs lapidar, primarul a menţionat că ansamblul a fost lucrat începând de anul trecut, cu sprijinul financiar al Guvernului de atunci, condus de Emil Boc, care a alocat fondurile necesare la solicitarea şi în urma lobby-ului făcut de parlamentarii UDMR.

"Pentru mine, ca primar al municipiului Oradea, acest ansamblu înseamnă o formă de respect pentru ceea ce a realizat comunitatea maghiară în acest oraş, pentru tot ce înseamnă arhitectura şi cultura acestui oraş, indiferent de vremuri şi de regimurile care au fost. În acelaşi timp, este şi o legătură cu ceea ce va fi, pentru că este un monument interactiv şi pentru că şi cetăţenii pot face parte din el, luând loc pe acest scaun", a spus Bolojan, referindu-se la scaunul pe care orădenii şi turiştii se vor putea aşeza pentru a sta "la masă" cu cei care, în secolul al XIX-lea, întemeiau societatea literară Holnap din Oradea.

După primar s-a adresat asistenţei, în limba maghiară, şi fosta viceprimăriţă Rozalia Biro, iar în final cei doi au depus o coroniţă din crengi de brad, Bolojan cu un tricolor românesc, roşu-galben-albastru, iar Biro cu unul unguresc, roşu-alb-verde.

La finalul festivităţii, care nu a durat mai mult de 15 minute, pe scaunul liber din grupul poeţilor s-a aşezat primarul, la rugămintea fotografilor, iar apoi şi Rozalia Biro, care a făcut o glumă, spunând că a dorit să-l lase "pe domnul primar să încălzească scaunul".

La fel ca şi statuia Reginei Maria, dezvelită în Piaţa Ferdinand de Ziua Oradiei, şi grupul statuar de pe Republicii este supravegheat cu camere video, astfel încât eventualii vandali să poată fi depistaţi şi sancţionaţi.