Primăria va începe lucrările de introduce a încălzirii pe apă bază de apă geotermală în cartierul Nufărul I deşi nu are bani să le plătească. Primarul Ilie Bolojan a informat joi Consiliul Local că, în ciuda acestui fapt, municipalitatea va începe lucrările în cel mai scurt timp. "Am luat decizia ca luni să semnăm contractul de execuţie pentru lucrările din cartierul Nufărul. Lucrările au un termen de predare de 10 luni. Dacă nu semnăm acum nu putem termina lucrările până la 31 decembrie", a spus edilul.

Bolojan a dat de înţeles că firma Hidroconstrucţia şi-a asumat suportarea investiţiei din bugetul propriu pentru o perioadă limitată până ce municipalitatea îşi va fi rezolvat problema finanţării. "Vreme de 3 – 4 luni constructorul va susţine lucrările din bugetul propriu", a spus edilul.

Ilie Bolojan spune că în cele trei luni de păsuire a plăţilor municipalitatea va trebui să rezolve problema finanţării. "Ne asumăm nişte riscuri. Din valoarea totală a lucrărilor, 1,5 milioane euro dă bugetul local, dar diferenţa până la 15 milioane euro nu o avem. Riscăm să pierdem aceşti bani datorită indiferenţei unei instituţii. Dacă nu vom ajunge la un acord amiabil vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţei", a spus Bolojan.

Primarul de Oradea a anunţat încă de miercuri că în cazul în care nu va obţine de la Organismul Intermediar Energie de pe lângă Ministerul Economiei prelungirea contractului de finanţare a lucrărilor municipalitatea va cere instanţei să oblige instituţia la asigurarea fondurilor.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii termenul limită al contractului de finanţare a expirat din vina Organismului Intermediar, în ciuda unor notificări repetate făcute de Primărie.

Proiectul privind încălzirea cartierului Nufărul I pe bază de apă geotermală, mult mai ieftină decât agentul termic furnizat de CET, prevede înlocuirea actualelor puncte termice cu module la nivel de scară de bloc. Apa termală folosită va fi reinjectată pentru a nu periclita resursa geotermală de sub oraş. Pe timp de iarnă, necesarul de energie termică al cartierului va fi suplimentat de Termoficare.