După ce a încercat, fără succes, să se implice în sprijinirea aeroportului orădean gestionat de Consiliul Judeţean Bihor, Primăria îşi încearcă norocul cu parcurile industriale ale judeţului.

Ilie Bolojan, preşedintele PNL Bihor şi primar de Oradea, spune că liberalii încearcă să se implice în dezvoltarea judeţului conform programului cu care au candidat la alegerile locale, chiar dacă nu sunt reprezentaţi în conducerea Consiliului Judeţean.

"Nu au realizat nimic"

"Am propus (n.r. în campania electorală) integrarea activităţii parcurilor industriale în sensul în care Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (n.r. structura care gestionează parcurile industriale ale municipiului) să reprezinte şi interesele judeţului Bihor. Structura similară care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean ar urma să îşi înceteze activitatea, având în vedere că nu a realizat nimic în cei trei ani de când funcţionează", a declarat liderul PNL Bihor, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

În acest sens Bolojan a spus că grupurile de consilieri PNL din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local au fost mandatate să susţină proiecte de hotărâri care să prevadă unificarea parcurilor industriale bihorene. "Luni vom trimite Consiliului Judeţean o adresă oficială. În funcţie de răspunsul primit vom vedea ce vom face mai departe", a spus Bolojan.

Avantajul teritoriului şi expertizei

Potrivit edilului, conducerea CJ nu ar avea de ce să se opună propunerii. "Consiliul Judeţean ar deveni acţionar în ADLO, care este o societate pe acţiuni, fără ca acest lucru să implice costuri din partea sa, structura similară de la CJ şi-ar înceta activitatea şi ar rezulta câteva avantaje importate", a spus liberalul.

Primul avantaj este că potenţialii investitori ar avea la dispoziţie un contact unic de unde vor putea obţine informaţii despre oferta de terenuri şi forţă de muncă din Oradea şi judeţ. "Astfel, investitorii pe care i-am ratat pentru că nu le-a convenit, dintr-un motiv sau altul, oferta din Oradea nu o să îi mai ratăm, ci o să îi trimitem în judeţ", a spus Bolojan.

Cel de al doilea avantaj îl constituie faptul că ADLO, care gestionează trei parcuri industriale, din care unul deja ocupat integral cu firme, şi-ar putea extinde expertiza la nivelul întregului judeţ. Firma ar putea face oferte în funcţie de nevoile investitorilor, îndrumând spre Oradea societăţile care caută un număr mare de angajaţi şi spre judeţ pe cele în căutarea unei forţe de muncă mai puţin calificate.

În prezent, două treimi din locurile de muncă şi un procent similar din Produsul Intern Brut al judeţului este generat de Oradea, iar o treime din angajaţii firmelor din municipiu sunt navetişti. Prin dezvoltarea unor parcuri industriale în judeţ aceştia şi-ar putea găsi locuri de muncă mai aproape de casă.