Tribunalul Bihor s-a pronunţat în procesul de corupţie pornit pe numele primarului comunei Budureasa, Radu Vasile Olea, prins în flagrant cu mită în luna ianuarie de procurorii Parchetului Bihor.

Potrivit soluţiei, edilul ar trebui să execute 2 ani de închisoare în regim de detenţie şi nu ar avea dreptul să fie ales în autorităţile publice şi în orice alte funcţii publice, să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, inclusiv funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, dar nici în vreo instituţie o firmă de interes public pentru o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei încasate de edil cu titlu de mită.

Hotărârea Tribunalului nu este, însă, definitivă, ea fiind atacată deja, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Primarul comunei Budureasa, Radu Vasile Olea a fost reţinut pe 11 ianuarie, după ce a fost prins în flagrant cu o şpagă de 7.000 lei, acţiunea fiind declanşată în urma unui denunţ formulat chiar de cel care trebuia să-i achite banii, Ioan Bindea, administratorul unei firme de consultanță. O zi mai târziu, edilul a fost arestat preventiv, măsură schimbată cu arestul la domiciliu o lună mai târziu, când procurorii Parchetului Bihor au decis să-l trimită în judecată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, mita cu care a fost prins edilul era o parte dintr-un total de 13.000 lei, suma achitată de denunţător începând din 2012, de când a fost abonat la contractele Primăriei Budureasa.

Citiţi povestea şpăgilor încasate de primarul Olea în articolul: Primarul procent: Radu Olea, primarul din Budureasa pretindea şpăgi în cote fixe: 5%, 10%, 15%