Primarul comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru conflict de interese, fiind acuzat că şi-a angajat fratele, Alin Pîlea, ca buldozerist la Serviciul de alimentare cu apă şi canalizare al Primăriei. În ciuda salariului modest, edilului i se impută că a semnat acte care i-au creat "un folos patrimonial" fratelui său.

Salariu: 936 lei

Potrivit rechizitoriului, procurorii susţin că fratele edilului, şi el trimis în judecată în acelaşi dosar, a fost angajat ca urmare a unui concurs organizat de Primăria Pietroasa în iulie 2014, pentru ocuparea a 6 posturi în cadrul Serviciului public de alimentate cu apă şi canalizare al Primăriei, serviciu înfiinţat prin Hotărâre de Consiliu Local. 

Alin Pîlea a fost declarat admis pentru postul de buldozerist, iar pe 29 august 2014 edilul i-a semnat contractul individual de muncă, "obţinând astfel un folos patrimonial pentru acesta din urmă, reprezentat de salariul lunar încasat aferent postului de buldozerist, stabilit în contract ca fiind în sumă de 936 lei brut", susţin procurorii.

Ulterior, în perioada ianuarie 2015 - august 2017, primarul a semnat mai multe acte adiţionale prin care a majorat salariul brut al fratelui său, de la 936 lei şi până la 1.700 lei. 

"Fapta săvârşită întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată", au scris procurorii în rechizitoriu legat de edilul Cornel Pîlea, în timp ce în sarcina lui Alin Pîlea au reţinut că "a ajutat la săvârşirea infracţiunii de către fratele său, primar al Comunei Pietroasa", faptă care, în opinia lor, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată. 

Greşeală de interpretare

Contactat de BIHOREANUL pentru a-şi exprima punctul de vedere legat de acuzaţiile care i se aduc, edilul comunei Pietroasa susţine că e "o greşeală de interpretare a procurorilor". "Acel Serviciu este în aparatul propriu al primarului, dar în subordinea Consiliului Local. Consiliul Local a aprobat înfiinţarea, organigrama", explică Pîlea.

Potrivit acestuia, concursul pentru ocuparea posturilor a fost organizat de către o comisie numită tot de Consiliu, iar singura lui vină este că a semnat contractul de muncă, într-o perioadă în care nu avea viceprimar. 

"Totul a fost ca urmare a unei reclamaţii, însă şi acestora le va veni rândul", zice supărat edilul, susţinând că fratele său a participat la concurs "ca oricine altcineva", iar lucrarea lui a fost verificată de procurori, care i-au audiat şi pe membrii comisiei de examen, fără să le poată reproşa ceva. "Nu s-a găsit nimic", zice edilul.

Procesul primarului Cornel Pîlea şi al fratelui său va începe la Judecătoria Beiuş. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi fraţi riscă pedepse cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.