De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, fostul ministru Cseke Attila a rostit câteva fraze cu referire directă la primarul Ilie Bolojan. Citez: "Suntem pregătiţi să ajutăm, dar nu ca slugi, ci ca orădeni maghiari dornici de a face ceva constructiv".

Şi eu sunt de acord că minoritatea maghiară pare decuplată de la conducerea municipiului, dar oare numai Bolojan este de vină?

Conform componenţei etnice, UDMR-ul poate ajunge în conducerea oraşului doar în urma unor alianţe. Dar ei au preferat o altă alianţă, care le-a asigurat controlul absolut la Consiliul Judeţean, pe fondul slăbiciunii PSD-ului şi a ALDE, însă le-a tăiat orice marjă de negociere la municipiu.

Sper că de 1 Decembrie, ţinând cont că domnul Cseke trăieşte într-o familie mixtă, va deplânge şi soarta bihorenilor români, pentru ca aceştia să nu mai fie trataţi ca nişte slugi în Consiliul Judeţean.

Discursul domniei sale este unul tipic pentru ţelul pe care şi l-a propus, acela de a se lansa în lupta pentru Primăria Oradea. Deşi pare prematur, acum se pun bazele viitoarei bătălii electorale.

Rezultatele excelente ale administraţiei Bolojan se datorează unui cumul de factori. Primarul are o mare putere de muncă şi e foarte tenace în a-şi duce la îndeplinire planurile şi strategia. Apoi, are avantajul că stăpâneşte tainele birocraţiei de la Bucureşti, perioada în care a fost secretar general al Guvernului fiind o excelentă şcoală în acest sens. În plus, e o voce puternică în rândul Partidului Naţional Liberal.

Ei bine, hai să vedem care dintre posibilii candidaţi ai PNL are măcar una din calităţile lui Bolojan. Acela nu, acela nu, acela nu...

Prin urmare, lupta pentru Primărie e departe de a fi tranşată de pe acum, iar dacă Bolojan decide să nu mai candideze nu-i sigur că va reuşi să transfere capitalul său de notorietate vreunui coleg de partid. Aşa că, ieşirea la rampă a lui Cseke are noima ei...