Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a anunţat miercuri că a emis, cu o zi înainte, un ordin privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al comunei Boianu Mare, Sorin Groza, "ca urmare a condamnării acestuia la o pedeapsă privativă de libertate", de către Judecătoria Marghita.

"Ordinul Prefectului a fost emis în temeiul prevederilor art 69 alin 2 din Legea administraţiei publice locale nr 215/2001 coroborate cu cele ale art 15 alin 2 lit e şi art 16 din legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, ca urmare a referatului secretarului comunei transmis potrivit art 16 alin 2 din legea 393/2004", se arată într-un comunicat dat publicităţii de către Prefectură, cu precizarea că "atribuţiile primarului vor fi exercitate potrivit legii de către viceprimarul comunei Boianu Mare", Gavril Şandor.

Sorin Groza, ales în 2012 primar al comunei Boianu Mare după ce anterior, până în 2004, fusese membru PSD, a fost condamnat în luna decembrie pentru infracţiunile de înşelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, la câte 10 luni de închisoare.

Potrivit sentinţei, "instanţa a contopit pedepsele, stabilind în sarcina acestuia pedeapsa cea mai grea, de 10 luni închisoare, pe care o sporeşte la un an, astfel că inculpatul va avea de executat o pedeapsă rezultantă de un an închisoare", dar cu "suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni". În această perioadă, Groza va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile, au mai stabilit judecătorii.

Odată cu fostul edil, a fost condamnată şi fosta contabilă a Primăriei Boianu Mare, Elena Negrean, pentru aceleaşi fapte, fiecare fiind sancţionată cu câte 10 luni de închisoare. Pedepsele au fost însă contopite şi în cazul acesteia, iar apoi sporite, astfel că pedeapsa finală este tot de un an de închisoare, şi tot cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 2,6 ani, timp în care femeia va executa, la rându-i, 70 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Fostul edil a fost acuzat că atribuia de unul singur contracte, semnând în numele membrilor comisiilor de licitaţie, dar şi că împreună cu cumnatul său, Ioan Bandula, casier la Primărie, a transformat instituţia într-o afacere privată, direcţionând banii spre propriile buzunare, prin deconturi fictive.

Într-o primă fază, în 2009, Groza a fost cercetat de procurorul Ioan Mintaş de la Parchetul Marghita, care l-a amendat pentru aranjarea unei licitaţii pentru pietruirea străzilor din Boianu Mare cu 1.000 lei.

Ulterior, în urma unui control efectuat în iulie 2010 de către Camera de Conturi Bihor, s-a descoperit că în Primăria Boianu Mare statele de plată erau umflate cu sporuri şi premii atât pentru angajaţi, cât şi pentru primarul şi viceprimarul Gavril Şandor, o serie de facturi fuseseră înregistrate de două ori, iar listele cu asistaţii social şi cu salariaţii au fost umflate pentru ca Primăria să ridice de la Trezorerie sume mai mari decât cele cuvenite, în numele a 47 persoane. Tot în 2010, o anchetă a Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor arăta că primarul a încercat să acopere lipsurile din bugetul local cu facturi fictive, prejudiciul fiind de circa 300.000 lei.

Sentinţa fixată de magistraţii Judecătoriei Marghita este definitivă, ea nefiind atacată de nici una dintre părţi.

Citiţi ce i se impută edilului din Boianu Mare în articolul: "Hoţie în Primărie: Prins că a dat iama în banii publici, primarul din Boianu Mare a fost lăsat liber de Tribunal"