Edilul comunei bihorene Gepiu, PSD-istul Ioan Purge, găsit vinovat în urmă cu doi ani de către Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese, deoarece a semnat acte de urbanism pentru ca fiul său să-și construiască o agropensiune, a fost pus sub inculpare într-un proces penal, fiindcă i-ar fi asigurat acestuia foloase necuvenite.

Purge afirmă că se va apăra, căci legea chiar îl obligă să semneze astfel de documente, iar fiul său nu ar fi beneficiat de niciun fel de foloase necuvenite.

Și în contencios, și în penal

Ioan Purge a fost trimis în judecată pe 30 aprilie, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Procesul se judecă la Judecătoria Salonta, pentru „conflict de interese – art. 301 Noul Cod Penal – folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Procedura a fost deschisă în baza unei decizii a ANI din februarie 2022, când Agenția a comunicat că Purge, „în calitate de primar, a semnat două certificate de urbanism și o serie de documente necesare pentru înființarea unei agropensiuni de către fiul său, generându-se astfel un folos material pentru fiul persoanei evaluate”.

Potrivit ANI, edilul a încălcat Legea 161/2003 privind regimul incompatibilităților și conflictului de interese, care obligă primarii „să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”, dar și Codul Administrativ, conform căruia actele administrative astfel emise „sunt lovite de nulitate absolută”.

Contactat atunci de BIHOREANUL, primarul comunei Gepiu s-a arătat surprins de decizia ANI și a arătat că fiul său a câștigat un proiect finanțat cu fonduri UE prin Oficiul Județean de Finanțare a Investițiilor Rurale pentru înființarea unei agropensiuni, el nefăcând decât să-i semneze un certificat fiscal care atestă că nu avea datorii față de bugetul local, un certificat de urbanism și o autorizație de construcție. „Legea spune că aceste acte le semnează obligatoriu primarul, nu am făcut nimic ilegal”, spunea Purge cu doi ani în urmă.

„Niciun folos necuvenit”

Contactat acum, din nou, de BIHOREANUL, primarul s-a declarat din nou surprins că împotriva sa a fost declanșat un proces penal. „Eu am atacat decizia ANI și am cerut anularea ei, procesul se judecă în contencios la Curtea de Apel Oradea. Acum a fost suspendat până se termină procesul penal, dar pe mine nu m-a audiat niciun procuror, doar un singur polițist m-a chemat la declarații”, a spus Ioan Purge, adăugând că și polițistului i-a explicat că nu a încălcat legea.

„Chiar Legea 50 din 1991 privind construcțiile stabilește că primarul sau președintele de Consiliu Județean semnează actele de urbanism. Eu am semnat acte de urbanism nu numai pentru fiul meu, ci și pentru alte persoane, inclusiv pentru încă cineva care și-a făcut tot o agropensiune. Nu i-am produs niciun folos necuvenit, pentru că avea dreptul legal să beneficieze de actele care i-au fost eliberate, iar Primăria Gepiu nu a suferit niciun prejudiciu”, a afirmat Purge.

Punerea sa sub inculpare nu implică și interdicția de a candida la alegerile locale din 9 iunie. La acest scrutin, Ioan Purge, care conduce comuna din 2012, va încerca să obțină al patrulea mandat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!