Primarul din Sânmartin, Cristian Laza, spune că şi-a dat acordul de principiu ca Grădina Zoologică din Oradea să fie relocată în comuna Sânmartin, însă subliniază că nu în pădurea de pe teritoriul staţiunii Băile Felix, ci într-o prelungire a acesteia, care se află în satul Cordău.

Amintim că, marţi, primarul Oradiei, Florin Birta, a declarat că se va face un parteneriat între Primăria Oradea, CJ Bihor, Primăria Sânmartin şi Romsilva pentru relocarea Zoo din Oradea în Sânmartin, însă s-a exprimat imprecis, că aceasta va fi amenajată în "pădurea din Băile Felix, undeva înspre satul Cordău". 

Cristian Laza precizează că nu poate fi vorba despre pădurea din staţiunea Băile Felix, ci despre pădurea aflată în prelungirea acesteia înspre Cordău, astfel încât Grădina Zoologică să nu fie în apropierea hotelurilor şi piscinelor. 

"Dacă se va dori (n.r. – mutarea Zoo) în pădurea din staţiune, din Băile Felix, atunci categoric mă voi opune. Acolo este foarte îngustă pădurea, hotelurile sunt foarte aproape, pădurea aceea trebuie folosită ca un parc, disponibilă pentru plimbări, pentru ieşiri la alergat. Şi mirosurile ar afecta turiştii. Sunt hoteluri de 4-5 stele în zonă, nu putem să punem la geamul turiştilor o grădină zoologică", a spus Cristian Laza. 

Edilul din Sânmartin spune că a avut o discuţie cu Ilie Bolojan "în urmă cu două luni" pe tema relocării Grădinii Zoologice din Oradea în comuna învecinată. "I-am spus că m-ar interesa proiectul, dar să nu fie în zona locuită, nu în staţiune. Sunt alte soluţii, cum ar fi pădurea dinspre Cordău. Se poate face un proiect frumos pentru comunitate şi turişti", a spus Laza.

De altfel, marţi, în conferinţa comună pe care a susţinut-o alături de Birta, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, i-a mulţumit primarului din Sânmartin pentru că a fost de acord să primească Grădina Zoologică, menţionând, la rândul lui, că edilul a avut nişte pretenţii de bun-simţ, şi anume ca Zoo să nu-i deranjeze pe turişti şi pe locuitorii comunei. "Am discutat cu domnul primar Laza, şi-a exprimat acordul cu condiţia ca amplasamentul Zoo să fie decis de comun acord, să nu fie chiar la limita zonei locuite sau a staţiunii, ceea ce este normal", a precizat preşedintele CJ. 

Deocamdată nu s-a semnat un protocol care să indice exact unde va fi relocată Grădina Zoologică din Oradea. Acordul dintre părţi este unul de principiu.