Primarul Florin Birta a declarat că orădenii racordaţi la sistemul de termoficare nu vor rămâne fără încălzire în apartamente în această iarnă.

Oradea, la mila PSD...

Afirmaţia a fost făcută de edilul Oradiei, miercuri, în şedinţa Consiliului Local, după ce consilierul PSD Adrian Madar a ţinut să aibă o intervenţie politică în cadrul dezbaterilor online.

Madar a arătat că necesarul financiar pentru ca sistemele de termoficare din România să treacă iarna se ridică la 1,25 miliarde lei, bani care, în contextul crizei guvernamentale, nu pot fi acordaţi fără sprijinul social-democraţilor. "Singura variantă posibilă pentru ca în această iarnă orădenii să nu îngheţe în case este un ajutor guvernamental pe care «echipa câştigătoare» nu poate să îl dea decât cu sprijinul PSD", a spus Madar.

Consilierul şi-a subliniat punctul de vedere şi a pus "o întrebare retorică", la care totuşi a cerut răspuns. "Cum ar putea fără ajutorul parlamentar şi politic al PSD să obţină municipiul nostru acest ajutor?", a întrebat social-democratul.

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că "şi cu ajutorul Guvernului, şi fără ajutorul Guvernului, orădenii nu vor rămâne fără încălzire în apartamente".

Birta a afirmat că "problema ajutorului de la Guvern se referă la cât vom creşte preţul gigacaloriei în Oradea" şi nu la faptul că Termoficare ar ajunge imposibilitatea de a putea cumpăra gaz.

Un necesar de 60 milioane lei

Contactat de BIHOREANUL, Birta a spus că municipalitatea a cerut deja ajutor guvernamental pentru ca Oradea să treacă prin iarnă. "În total am cerut de la Guvern, pentru toată perioada de iarnă, undeva la 60 milioane lei, bani care să acopere majorarea preţului la gaz", a spus edilul.

Primarul de Oradea se aşteaptă ca sumele alocate fiecărei localităţi în parte să fie stabilite în una dintre şedinţele de Guvern din zilele următoare. "În funcţie de ajutorul primit, vom şti cât anume din preţul gigacaloriei va fi acoperit de orădeni şi cât anume va fi alocat de municipalitate cu titlu de subvenţie", a spus Birta.

După cum BIHOREANUL a mai scris, preţul local al gigacaloriei în Oradea urmează să crească cu 60% după ce preţul de producţie a fost majorat la sfârşitul lunii octombrie cu 90%, la 313 lei pe gigacalorie, de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) pe fondul scumpirii gazului şi a certificatelor verzi.

Consiliul Local va fi chemat să aprobe noul preţ al gigacaloriei în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie, când va stabili cât anume din tarif va fi suportat de bugetul central, de bugetul local şi respectiv de proprietarul locuinței.