Primarul de Oradea a ajuns preşedinte. Ilie Bolojan a fost ales vineri preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, organizaţie neguvernamentală şi apolitică înfiinţată încă din 1990 în scopul promovării şi protejării intereselor comune ale colectivităţilor locale.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, Bolojan şi-a stabilit printre priorităţile acestui mandat obiective precum descentralizarea administraţiei cu transferul de fonduri în plan local, schimbul de experienţă între muncipii şi modificarea legislaţiei astfel încât municipalităţile să poată rezolva mai eficient problemele cu care se confruntă.

"Voi urmări trei direcţii principale. În primul rând voi susţine procesul de descentralizare, în aşa fel ca acesta să includă transferul de fonduri. În al doilea rând, voi susţine schimbul de bune practici între municipiile membre ale asociaţiei, precum şi cu ţările UE, astfel încât să avem servicii mai bune. Nu în ultimul rând, voi susţine modificările legislative care să ne permită să ne onorăm mai bine responsabilităţile ce ne revin, fiindcă sunt situaţii în care nu ne ajută cadrul legal, cum a fost cea a reabilitării faţadelor sau gestionarea situaţiei câinilor", a declarat primarul.

În cadrul Adunării Generale a AMR, desfăşurată în prezenţa premierului Victor Ponta şi viceprimierielor Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, primarul de Piteşti, Tudor Pendiuc a fost reales preşedinte al organizaţiei. Noii prim-vicepreşedinţi sunt primarul de Arad Gheorghe Falcă şi cel de Iaşi, Gheorghe Nechita.

AMR îi reuneşte pe toţi cei 103 primari de municipii din ţară, precum şi pe cei şase edili-şefi de sectoare şi pe primarul general al Capitalei.