Aproximativ 20 de persoane au manifestat miercuri în curtea Centrului Creştin Salem din Nufărul, purtând bannere pe care scria "Stop exproprierii abuzive!", "Deblocaţi strada!", "Vrem acces la drumul public! Deblocaţi drumul public strada Grigore Moisil!".

În fruntea protestatarilor s-a aflat preşedintele Centrului Creştin Salem, Beniamin Teodor Ciuciui, care a explicat jurnaliştilor chemaţi la faţa locului de ce sunt supăraţi simpatizanţii săi.

Drum pe lângă drum

Conform propriilor spuse, în cursul lunii trecute, Ciuciui a cerut, în numele Centrului Creştin Salem, aprobarea Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) pentru extinderea acestuia în vederea construirii, pe viitor, a unei săli polivalente de 3.500 locuri, pe o parte din cele 2 hectare de teren pe care Centrul le deţine încă de la sfârşitul anilor '90 (când le-a primit, tot de la Primărie, întâi prin concesionare, iar apoi printr-un schimb). "CMUAT ne-a dat aviz negativ, pe motiv că pe o parte din terenul vizat de noi pentru extinderea parcărilor viitoarei sali polivalente se va construi un drum public care să lege străzile Nicolae Şova şi Romulus Guga, conform unei Hotărâri a Consiliului Local din luna iulie", a explicat preşedintele Centrului Creştin Salem.

În opinia lui Ciuciui, intenţia Primăriei este ca să exproprieze Centrul de circa 1.500 metri pătraţi, cu toate că, alături de acest teren, în acte există deja un drum public de 1.393 metri pătraţi care leagă străzile Guga şi Şova, dar care a fost blocat abuziv de Biserica Penticostală Betel.

"După 2005, când a început construcţia liceului şi internatului, cei de la Betel au blocat drumul cu porţi la ambele capete, folosind terenul ca organizare de şantier. Când au terminat toate construcţiile, prin 2012, nu au mai demontat porţile, iar terenul a rămas blocat. Am aflat că, deşi acesta figurează în acte ca drum public, Primăria vrea să-l cedeze Liceului Betel, care are 1.500 de elevi şi nu deţine suficient teren, proporţional cu numărul de elevi", a spus un protestatar.

Bolojan ţine cu penticostalii!

Conducerea Centrului Creştin Salem - care se descrie drept o comunitate multiconfesională formată din 400 de ortodocşi, penticostali, romano-catolici, greco-catolici şi carismatici, finanţaţi atât din propriile cotizaţii, cât şi din sponsorizări ale unor americani şi englezi - l-a adus la faţa locului şi pe avocatul Radu Florian, care îi reprezintă în demersurile legale către instituţiile statului.

Acesta a explicat, la rându-i, că intenţia Primăriei de a expropria Centrul în condiţiile în care deţine deja un teren pentru drumul public dintre străzile Şova şi Guga este un abuz, motiv pentru care a deschis Liceului Betel un proces ce urmează a fi judecat în septembrie, dar a depus o sesizare şi la Poliţia Rutieră, care a declanşat cercetări penale. "Blocarea unui drum public este o faptă gravă, o infracţiune", a spus avocatul.

Unii membri ai Centrului Creştin Salem au susţinut că primarul Ilie Bolojan - deşi este ortodox - ar favoriza Biserica şi Liceul Betel deoarece familiile celor 1.500 elevi ar putea fi influenţate electoral cu argumentul că municipalitatea le lasă drumul abuziv ocupat.