Primarul Ilie Bolojan a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, cinci dintre proiectele edilitare finanţate din bugetul municipalităţii care trec de pe planşă pe şantier.

Cel dintâi este prelungirea drumului expres realizat între podurile Dragoş Vodă şi Teodor Neş până la giraţia din dreptul Real II, în Episcopia, pe strada Bihorului, care va asigura decongestionarea traficului rutier din zona de dealuri a oraşului, edilul spunând că lucrările licitate au şi început deja prin organizarea de şantier, cele efective urmând să înceapă dinspre cartierul Episcopia. Lucrările vor dura 13 luni şi sunt preconizate să se încheie în toamna anului viitor, în paralel fiind programată şi reabilitarea străzii Bihorului, precum şi asfaltarea străzilor de pe dealuri care coboară în aceasta.

Un alt proiect de infrastructură menit să faciliteze deplasarea cu maşinile în condiţii de decongestionare a traficului este cel pentru construirea drumului de legătură dintre Oradea şi Oşorhei prin cartierul Podgoria şi satul Fughiu. „Azi se recepţionează proiectul tehnic”, a spus primarul, precizând că valoarea lucrărilor este de 4,49 milioane lei plus TVA şi că lucrările efective vor începe la mijlocul lunii viitoare, pentru a se încheia în 10 luni, la mijlocul verii viitoare. În paralel, a menţionat Bolojan, municipalitatea organizează şi o licitaţie pentru lucrările de colectare a apelor pluviale şi amenajare a trotuarelor de-a lungul noii artere.

De asemenea, edilul a anunţat că Primăria a lansat licitaţia pentru realizarea unui nou pasaj peste giraţia din străzile Universităţii-Ogorului de pe şoseaua de centură, fiind depuse şase oferte din partea a tot atâtea asocieri de firme. „Dacă nu vor fi contestaţii, în septembrie licitaţia poate fi adjudecată şi cel mai probabil în această toamnă să se facă proiectarea, iar în primăvară să înceapă lucrările”, a spus Bolojan despre proiectul estimat să fie finalizat în primăvara anului 2020.

Primarul a arătat, de asemenea, că săptămâna viitoare va fi publicat anunţul pentru selectarea constructorului parcării Voinţa, destinată să preia - pe circa 400 locuri - maşinile ce nu vor mai putea fi parcate în Piaţa Ferdinand şi pe străduţe adiacente. Bolojan a precizat că lucrarea se va derula în sistem credit furnizor, adică plata ei va fi făcută de Primărie din taxele de parcare şi din amenzi pe durata a 5 ani, în 60 de rate lunare. În ce priveşte parcarea Voinţa, edilul a estimat că lucrările vor începe fie în această toamnă, fie cel târziu la primăvară, şi că se vor derula pe un an.

Un al cincilea mare proiect edilitar din bugetul local este chiar reabilitarea clădirii Primăriei, pentru care indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi de Consiliul Local în şedinţa din 9 august, astfel că la finalul acestei luni „vom demara licitaţia”. Bolojan a spus că valoarea lucrării, care vizează reabilitarea totală, se ridică la aproximativ 5 milioane euro, sumă din care va fi achitată o parte de 40% în primul an, iar în ceilalţi doi ani câte 30%, scopul fiind încheierea lucrării în anul 2020.