Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri, în încheierea şedinţei  de Consiliu Local, că municipalitatea se aşteaptă la o scădere a veniturilor proprii. Deşi primarii din toată ţara au cerut ca administraţiile locale să primească 66% din impozitul pe venit colectat în plan local, pentru a reveni la nivelul încasărilor din anul 2017, reprezentanţii Guvernului nu doar că vor să diminueze procentul la 60%, dar mai intenţionează şi să paseze bugetelor locale cheltuieli suplimentare.

De la Guvern la primării

"Ca să ne menţinem încasările la nivelul din anul 2017 ar trebui ca procentul din impozitul pe venit să se ridice la 66%. Administraţiile locale ar fi acceptat probabil această diminuare de venituri, până la 60%, dar Guvernul ia în calcul alocarea de cheltuieli suplimentare. Autorităţile locale ar putea fi obligate să preia plata îndemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a asistenţilor acestora, până acum asigurate de la bugetul de stat", a explicat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în încheierea şedinţei de Consiliu Local.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, în Oradea cheltuiala cu îndemnizaţiile se ridică la 26 milioane lei pe an. "Bugetul oraşului ar putea scădea cu cel puţin 5 milioane de euro", a estimat edilul.

Primarul Ilie Bolojan a spus că în cazul în care bugetul local va prelua această cheltuială municipalitatea va trebui să evalueze fiecare caz în parte. "Va trebui să facem o evaluare a situaţiei persoanelor cu handicap în condiţiile în care noi asigurăm această cheltuială. Cred că în zona asta de-a lungul ultimilor 20 de ani s-au făcut acumulări cel puţin discutabile", a spus primarul.

Oradea, noi credite!

Primarul Ilie Bolojan a mai afirmat că, în condiţiile diminuării veniturilor la buget în paralel cu creşterea cheltuielilor, municipalitatea va fi nevoită să reducă ritmul investiţiilor, din lipsă de bani. "Este posibil să renunţăm la anumite investiţii, dar în mod cert nu la cele cofinanţate din fonduri europene", le-a declarat primarul jurnaliştilor după încheierea şedinţei.

Bolojan exclude varianta majorării taxelor şi impozitelor locale pentru a creşte veniturile bugetului local. "Nu se pune problema să operăm o majorare de impozite. Probabil vom fi nevoiţi să luăm unele credite pentru a cofinanţa proiectele europene".

Primarul a spus că impactul măsurilor anunţate de Guvernul Dăncilă asupra bugerului local al Oradiei va putea fi estimat undeva spre sfârşitul lunii februarie, când acestea vor fi bătute în cuie.

"Aşa cum au cerut"...

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri pe reţelele de socializare că autorităţile locale vor păstra anul acesta toate sumele din impozitul pe venit colectate în plan local.

Astfel, primăriile vor primi 60% din total, "aşa cum au cerut", iar diferenţa de 40% se va constitui ca venit la bugetele Consiliilor Judeţene. Acestea din urmă vor folosi jumătate din sumă pentru funcţionarea proprie, iar diferenţa o vor aloca administraţiilor locale, pentru echilibrarea bugetelor.

În schimb, potrivit anunţului, administraţiile locale vor prelua o serie de cheltuieli asumate în prezent de bugetul central. "Va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde lei mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate", a scris Liviu Dragnea.