Consiliul Local a aprobat marţi, la propunerea primarului Ilie Bolojan, înfrăţirea municipiului Oradea cu comuna Băcioi, suburbie a capitalei Republicii Moldova.

Potrivit edilului, înfrăţirea celor două localităţi va fi făcută pentru ca municipiul de pe Crişul Repede să poată ajuta financiar la construcţia unui terminal de pompieri ori reabilitarea unei grădiniţe.

"Conform legii, trebuie să fim înfrăţiţi pentru că altfel nu avem baza legală pentru a aloca bugete pentru astfel de proiecte", a declarat primarul în conferinţa de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local.

De altfel, edilul a anunţat că se va şi deplasa săptămâna viitoare în delegaţie la Chişinău. "Eu voi fi luni la Băcioi pentru a vedea ce proiect vom sprijini", a spus primarul.

Bolojan a ţinut să sublinieze că acordul de înfrăţire nu are nicio miză politică pentru că nu aduce voturi ci este doar o formă de respect din partea municipiului pentru comuna înfrăţită.

În ceea ce priveşte sumele care vor fi alocate pentru proiecte din Băcioi, primarul a spus că "nu este vorba de bugete mari ci de sume rezonabile".

Potrivit edilului, înfrăţirea oraşului Oradea cu comuna Băcioi face parte din strategia municipalităţii orădene de a sprijini comunităţile din diaspora.

Primăria sprijină comunităţile româneşti din Ungaria prin finanţarea cheltuielilor de personal pentru două profesoare de limba română, va înfiinţa cartierul Diaspora pentru românii care vor să se întoarcă acasă din străinătate şi se va implica în unele proiecte pentru românii din Republica Moldova.