Deşi părea o temă apusă, Primarul Ilie Bolojan insistă în continuare pentru mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii. "Mi-aş dori să revizuim decizia de mutare a muzeului în Cetate", a declarat vineri, edilul, care nu s-a împăcat cu refuzul Consiliului Judeţean.

Bolojan a declarat că va face demersuri pe lângă conducerea judeţului pentru adoptarea acestei măsuri pe considerentul că întreţinerea spaţiului din Cetate ar costa bugetul judeţean mult mai puţin decât în incinta clădirii Garnizoanei din strada Armatei Române. "Nu există niciun dezavantaj", a spus primarul, susţinându-şi astfel o idee pe care a promovat-o încă din campania pentru alegerile locale din 2012.

Edilul este de părere că reprezentanţii muzeului vor fi cel mai greu de convins să accepte spaţiul din Cetate. "Dacă te-ai obişnuit cu ideea că ai la dispoziţie 18.000 de metri pătraţi, ţi-e greu să accepţi să te muţi în 5.000 de metri pătraţi", a declarat acesta.

Primarul spune că Muzeul Ţării Crişurilor s-ar putea muta oricând în Palatul Princiar, scutind oraşul de cheltuiala cu achiziţionarea altor exponate. "Decât să comande oraşul tot felul de butaforii, iar exponatele oraşului să stea închise cine ştie pe unde mai bine se mută muzeul în Cetate", a spus Bolojan.

În plus, strămutarea ar rezolva problemele municipalităţii legate de mobilarea spaţiilor reabilitate din incinta Palatului Princiar care în prezent stau goale.

Primele licitaţii pentru concesionarea unor spaţii în incinta fortificaţiei sunt anunţate pentru data de 3 februarie. "Să sperăm că vor participa la aceste licitaţii cei interesaţi", a declarat edilul cu trimitere al agenţii economici care să deschisă aici cafenele şi restaurante.

Lucrările din incinta Cetăţii vor continua cu golirea de pământ a bastioanelor pentru analizarea stării acestora şi iniţiarea unui nou proiect cu finanţare europeană privind reabilitarea zidurilor care înconjoară fortificaţia.

Cetatea a fost redeschisă în mod oficial publicului la sfârşitul anului trecut după şase ani de şantier în timpul cărora s-au făcut aici investiţii europene în valoare de 66 milioane lei.