Învăţământul profesional orădean s-ar putea inspira din modelul german. Primarul Ilie Bolojan a primit joi vizita reprezentanţilor confederaţiei sindicale DGB din landul Baden-Wurttember, aflaţi în Oradea cu ocazia unei întâlniri de lucru cu omologii din Blocul Naţional Sindical Bihor. DGB a fost reprezentat de preşedintele Bernhard Loffer, iar BNS, de liderul filialei Bihor, Nicolae Morgovan.

Cu ocazia întâlnirii, edilul le-a prezentat sindicaliştilor germani date despre Oradea şi le-a cerut să sprijine învăţământul profesional orădean, aflat la început de drum după o pauză de circa două decenii. "În ultimii doi ani de zile a început să se dezvolte şi în Oradea învăţământul profesional, dar din păcate şcolile nu sunt suficient de mobile pentru a pregăti tinerii pentru toate competenţele cerute de companii şi, din păcate, sistemul de învăţământ este încă reticent la nou. În acest sens, ne-ar interesa un schimb de experienţă cu unităţile de învăţământ din Germania, care ştiu că au un sistem dual, ce îmbină foarte bine practica cu partea teoretică", a spus primarul.

Modelul german

Scopul acestui schimb de experienţă va fi preluarea modelului de bune practici al învăţământului profesional german. "Ne-am dori ca un grup format din câţiva directori şi profesori de la şcolile profesionale din Oradea, dar şi reprezentanţi ai companiilor locale care ne solicită forţă de muncă, să facă o vizită în Germania pentru a vedea concret cum reuşesc acolo şcolile profesionale să pregătească tinerii pentru cerinţele pieţei muncii. Din păcate, ceea ce în Germania funcţionează în mod natural, încă în România nu funcţionează în mod firesc", a declarat primarul.

Reprezentanţii DGB s-au arătat deschişi solicitării făcute de primarul Oradiei, iar părţile urmează să stabilească detaliile concrete ale vizitei. De altfel, DGB şi BNS au o colaborare fructuoasă. În baza acestei relaţii de sprijin reciproc, elevii de la Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi s-au pregătit anul trecut în Germania în domeniul auto-electricităţii mecanice, experienţă care le-a facilitat ulterior angajarea la întreprinderi din ţară. În încheierea vizitei, preşedintele DGB, Bernhard Loffer, i-a înmânat primarului Ilie Bolojan o diplomă de colaborare.