Manualul de istorie a Oradiei, pus de municipalitate la dispoziţia elevilor de clasa a VII-a din municipiu, va avea şi o ediţie dedicată minorităţilor.

"Manual de istorie a Oradiei, dacă nu s-a tipărit, se va tipări şi în limba maghiară", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan.

Edilul a ţinut să precizeze că este vorba de "un manual echilibrat, care reflectă realitatea istorică" şi că acesta a fost conceput cu consultarea tuturor profesorilor de istorie orădeni "inclusiv a celor de limbă maghiară".

"Într-un an-doi îl vor folosi toate şcolile"

Primarul a mai spus că, deşi a avut iniţiativa editării manualului, nu s-a ocupat personal de tipărirea lui pentru a putea spune de ce nu s-a tipărit şi în limba maghiară sau câte şcoli au decis să îl folosească la clasă.

"Trebuie să fim conştienţi că este primul an în care acest manual este la dispoziţia elevilor. Nu trebuie să ne aşteptăm că va fi folosit în mod intensiv. Estimez că într-un an - doi îl vor folosi toate şcolile şi toate clasele, dar acum a fost o perioadă scurtă între data în care clasele îşi stabilesc opţionalele şi data la care volumul a fost tipărit", a declarat Bolojan.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană a achiziţionat în premieră naţională 2.000 de manuale şi tot atâtea caiete de lucru având ca materie istoria locală a Oradiei. Bugetul local a cheltuit 44.000 lei cu tipărirea volumelor.

Investiţia a fost făcută în cadrul celor 100 de proiecte dedicate de municipalitate Centenarului şi a avut ca scop întărirea sentimentului patriotic al tinerilor orădeni.