La mai puţin de două săptămâni după ce a fost votat pentru a doua poziţie în conducerea Partidului Naţional Liberal, cea de secretar general, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a renunţat la cea de preşedinte al organizaţiei municipale a PNL, pe care i-a predat-o principalului său partener, atât de la Primărie, cât şi de la partid – viceprimarul Mircea Mălan.

BIHOREANUL a aflat că Mălan a devenit preşedintele PNL Oradea joia trecută, prin votul membrilor Biroului Municipal, chiar în urma dorinţei lui Bolojan.

"Domnul Bolojan ne-a spus că, dat fiind că vinerea şi lunea va lipsi din Oradea, doreşte ca atribuţiile funcţiei de preşedinte al organizaţiei să fie preluate de alt coleg. Am fost propus eu şi votat de colegi", a declarat luni BIHOREANULUI Mircea Mălan. Acesta a precizat, însă, că va exercita prerogativele de preşedinte al PNL Oradea doar temporar, deoarece Bolojan nu a demisionat, ci s-a suspendat din funcţie.

Informaţia a fost confirmată, de altfel, şi de primarul Oradiei, care şi-a motivat opţiunea prin faptul că apreciază drept normal faptul că a renunţat la funcţia politică de la nivel municipal temporar, tocmai pentru că aceea de secretar general al partidului necesită frecvente deplasări în ţară în următoarea perioadă, când vor începe pregătirile pentru desemnarea candidaţilor PNL la poziţiile de primari şi preşedinţi ai Consiliilor Judeţene.

"Întrucât urmează o perioadă de activitate mai intensă care presupune deplasări în ţară la sfârşit de săptămână şi în condiţiile în care în zilele de luni mă aflu la Bucureşti, am considerat că este mai eficient ca atribuţiile de preşedinte al organizaţiei municipale să fie exercitate de un coleg", a declarat Ilie Bolojan. "Poziţia de secretar general al partidului şi de preşedinte al unei organizaţii municipale nu sunt incompatibile, dar m-am suspendat din această din urmă poziţie pentru ca activitatea la nivel de Oradea să decurgă în continuare fără niciun fel de întrerupere", a adăugat Bolojan.

Întrebat dacă a luat în calcul faptul că gestul său va alimenta speculaţiile că se pregăteşte să predea şi ştafeta Primăriei viceprimarului Mălan, Bolojan a răspuns că acest efect a fost luat în considerare, dar că nu comentează zvonurile care vor fi intensificate pe această temă.

"Orice necunoscută va fi lămurită în luna februarie, când vom face publice numele candidaţilor noştri în alegerile locale", a spus, sec, Bolojan.

În condiţiile în care, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, actualul primar este cotat atât într-un sondaj propriu, cât şi într-unul făcut la comanda prefectului Claudiu Pop, cu 68% din preferinţele de vot ale orădenilor la scrutinul de anul viitor, retragerea lui Bolojan din politica locală ar "reseta" jocurile politicienilor.

De altfel, atât reprezentanţii PSD, cât şi cei ai UDMR, speră că Bolojan nu va mai candida pentru un al treilea mandat. Dat fiind faptul că alegerea primarului se va face într-un singur tur de scrutin, indiferent de numărul alegătorilor care se vor prezenta la urne, UDMR şi PSD consideră că au şanse să câştige o confruntare cu viceprimarul Mircea Mălan.