Proiectele cu finanţare europeană demarate de municipalitate se apropie de final. "Până la Crăciun se va deschide circulaţia pe drumul expres şi pasajul peste DN 76", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, municipalitatea are în lucru 24 de proiecte europene, majoritatea în curs de finalizare. "În principiu, de săptămâna viitoare cam în fiecare zi se va închide câte un proiect. Din datele pe care le deţinem, la final, rata de absorbţie globală la nivelul municipiului Oradea va fi undeva la 95%", a spus Bolojan.

Primarul a afirmat că, în ciuda amânării pentru 2016 a închiderii unor proiecte, municipalitatea va deveni un exemplu de bune practici pentru atragerea de fonduri europene. "Cu toate întârzierile, vom avea cea mai bună rată de absorbţie din Regiunea de Nord-Vest. Noi vom încheia cu un procent de 95%, în vreme ce alţii abia dacă vor ajunge la 55%", a spus edilul.

Pe lista proiectelor care se vor finaliza abia anul viitor se numără noua centrală pe gaz, care va intra în probe abia în ianuarie, aquapark-ul Nymphaea, unde plantările de gazon şi parte din amenajările exterioare se vor finaliza abia în primăvara lui 2016, campusul şcolar Partenie Cosma, pasajul suprateran peste DN 79 şi parte din reabilitările de blocuri, a căror finalizare ar putea fi amânată pe primăvară, după încălzirea vremii.

Măcar materialele...

Ilie Bolojan a spus că inclusiv pentru procentul de 5% rămas de finalizat în 2016 municipalitatea şi-a luat măsuri de precauţie ca sumele rămase de plătit din bugetul local să fie cât mai mici.

Spre exemplu, în cazul drumului expres din strada Ecaterina Teodoroiu, municipalitatea a făcut demersuri pentru a deconta suma de 274.000 euro aferentă porţiunii de drum prin fostul depou CFR, unde Primăria nu a putut lucra în lipsa avizului Ministerului Transporturilor, în contul unor cheltuieli neeligibile. "Propunerea noastră este să folosim aceşti bani pe porţiuni din drum deja finalizate în zone unde nu avem cheltuieli eligibile", a spus Bolojan.

În plus, dacă nu poate finaliza şi plăti până la sfârşitul anului lucrările la campusul şcolar sau aquapark-ul Nymphaea, municipalitatea a făcut demersuri ca măcar materialele necesare să le cumpere din fonduri europene, pentru a plăti din banii orădenilor doar manopera.

"Autoritatea de Management ne permite să cumpărăm din bani europeni materialele necesare pentru finalizarea lucrărilor, urmând ca noi să finalizăm lucrările în următoarele 6 luni achitând doar manopera", a spus Bolojan.

Pentru achiziţia de materiale fără ca ele să fie puse efectiv în operă, municipalitatea va primi din partea finanţatorului european corecţii financiare de circa 5%. "Oricum, este preferabil să primim doar 95.000 de euro decât să pierdem 100.000 de euro", a spus edilul.

Cât rămâne de plată?

Suma exactă care va rămâne de plată din bugetul local pe anul viitor va fi cunoscută în cea de-a doua parte a lunii decembrie. Consiliul Local va fi chemat să aprobe pe 21 decembrie asumarea de către municipalitate a sumelor rămase de plată pe fiecare proiect în parte.

În cazul în care starea vremii le va permite constructorilor să lucreze inclusiv în prima lună de iarnă, suma ar putea scădea. Dacă nu, cheltuielile vor fi suportate în primăvară de bugetul local...