Centrul istoric al Oradiei îşi va recăpăta strălucirea. "Până la sfârşitul anului viitor toate clădirile de pe străzile Republicii, Alecsandri, Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand vor fi reabilitate. Treptat, vor fi reabilitate şi cele de pe stăzile adiacente precum Libertăţii, Aurel Lazăr, Roman Ciorogariu, Mihai Eminescu şi altele", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
La propunerea municipalităţii Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare pentru încă opt imobile din centrul istoric al oraşului.
Pe lista de priorităţi se numără clădirea din strada Republicii 7, unde lucrările de reabilitare au fost estimate de specialişti la o valoare de 2 milioane lei, Republicii 14 (1 milion lei), Republicii 15 (1,6 milioane lei), Republicii 17-19 (895.000 lei) şi Republicii 21 (495.000 lei).
La fel, vor mai intra în lucrări de reabilitare imobilul din strada Iosif Vulcan 14 (892.000 lei), Casa Fuchsl din strada Independenţei 11-13 (2,8 milioane lei) şi fostul han "Arborele Verde" din strada Vasile Alecsandri 8-10 (1,9 milioane lei).
Lipsesc specialiştii!
Cum în toate cazurile termenul de predare al lucrărilor va fi de un an, primarul Ilie Bolojan a spus că una dintre principelele probleme o constituie lipsa firmelor specializate în reabilitări de monumente.
"Nu mai avem firme şi oameni specializaţi în astfel de proiecte. Dacă luăm în calcul că urmează să intre în reabilitare Primăria, Colegiul Mihai Eminescu, sala de evenimente de sub Pasajul Vulturul Negru şi bastioanele Cetăţii, vor fi lucrări destul de importante, pentru care se caută constructori. Sperăm să vină la licitaţii inclusiv companii din Ungaria sperializate în astfel de lucrări", a spus primarul.
Un regulament "nemţesc"
În paralel cu lucrările de reabilitare, municipalitatea va supune dezbaterii publice un proiect de regulament de inspiraţie germană care vizează îmbunătăţirea aspectului zonei centrale a oraşului.
"Vom crea un regulament care creeze constângeri pentru proprietarii de imobile care arată necorespunzător şi să le ofere facilităţi care contribuie la îmbunătăţirea imaginii oraşului", a spus edilul.
Regulamentul va viza, dincolo de reabilitarea clădirilor, alinierea acestora atât din punct de vedere al regimului de înălţime, cât şi din cel al frontului stradal.
"Vom face un studiu casă cu casă: cum arată, cât costă şi cât ar fi valoarea acestui activ reabilitat. În loc să avem o casă doar cu parter să avem o casă cu spaţiu comercial la parter, cu birouri la etajul întâi, iar sus, la etajul doi, un spaţiu de locuit. Astfel, în loc să aibă imobilul 150 de metri pătraţi la sol, ar putea să aibă de trei ori 150 pe trei niveluri", a spus Bolojan.
V-aliniaţi!
De asemenea, sub incindenţa normativului ar urma să cadă imobilele nealiniate la frontul stradal. "Acest regulament va viza şi clădirile care nu respectă frontul stradal, sunt ieşite în afară şi blochează trotuarele", a spus edilul.
Primarul a exemplificat cu imobilul din strada Tudor Vladimirescu din proximitatea şcolii Sulyok Istvan şi cu cel din strada Mihail Kogălniceanu, de peste drum de benzinăria Petrom.
Potrivit propunerii municipalităţii, imobilele care încalcă regimul de înălţime sau frontul stradal vor putea fi supraimpozitate cu 50%. În schimb, proprietarii care au investit în înălţarea sau retragerea clădiri vor beneficia de scutire de impozit timp de cinci ani.
Proiectul de regulament urmează să fie publicat pe portalul Primăriei săptămânile viitoare şi să fie supus dezbaterii publice.