Clădirile monument istoric trebuie protejate! Primarul orădean Ilie Bolojan se opune dezincriminării infracţiunii privind executarea de lucrări de demolare sau construire fără autorizaţie de construire asupra clădirilor monument istoric.

Un grup de deputaţi PSD condus de Florin Iordache, din care face parte însă şi liberalul Claudiu Florin Roman, au depus în Senat un proiect care elimină din Legea construcţiilor prevederea potrivit căreia intervenţia neautorizată asupra monumentelor istorice este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an.

"Faptul că orice intervenţie pe monumentele istorice se dezincriminează nu este lucru bun. Ar trebui păstrate sancţiunile penale pentru cazurile grave", a declarat primarul Ilie Bolojan pentru hotnews.ro.

Soluţionate cu NUP

Potrivit edilului, municipalitatea orădeană a făcut zeci de plângeri penale împotriva proprietarilor care au adus modificări unor clădiri monument, cum ar fi modificarea unor geamuri sau alte intervenţii mai puţin grave, toate soluţionate de procurori cu neînceperea urmăririi penale (NUP).

"Parchetele au o durată de soluţionare între 6 luni şi un an şi jumătate. Toate plângerile penale pe care le-am făcut au fost soluţionate cu NUP. Şi bineînţeles nu li se dă şi obligativitatea de a reveni la starea iniţială, şi atunci te duce într-un punct mort această procedură", a declarat primarul.

Potrivit lui Bolojan, soluţia este ca administraţiile locale să poată sancţiona cu amendă intervenţiile neautorizate minore, cazurile grave urmând să fie sancţionate penal.

"Varianta prin care legea lasă Primăria să amendeze te duce într-o zonă care are un parcurs reglementat şi pe care noi l-am aplicat. Primăria îţi dă o amendă, un termen să întri în legalitate, iar dacă nu faci te dă în judecată şi câştigă pe civil. Te obligă instanţa să refaci. Partea de infracţiune trebuie să râmână dacă ai afectat grav un imobil", a afirmat edilul.

"Se încurajează lucrările neautorizate"

Poziţia primarului de Oradea este susţinută, potrivit presei centrale, inclusiv de preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şeban Ţigănaş.

"Modificarea Legii 50/1991, a autorizării lucrărilor de construire, este în primul rând un atac la integritatea patrimoniului construit din România, patrimoniu care este cu greu apărat de cei care trebuie să o facă şi în condiţiile actuale. Se încurajează astfel lucrările neautorizate, nemaiexistând teama de dosar penal", a declarat arhitectul.

23 de sesizări în 2017

Anul trecut, juriştii Primăriei Oradea şi cei ai Poliţiei Locale au făcut 23 de sesizări către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea cu privire la intervenţii neautorizate asupra unor clădiri monument sau construcţii ilegale.

"Legea 50 ne obligă să facem astfel de sesizări în cazul unor infracţiuni, iar orice lucrare neautorizată făcută în centrul istoric este, din start, infracţiune", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Anca Grama.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, sesizarea făcută nu rezolvă însă problema, pentru că în majoritatea cazurilor Parchetul dă soluţii de NUP şi nu impune constructorului intrarea în legalitate.

"Spre exemplu, pe strada George Enescu 45 s-a montat un aer condiţionat, deşi nu este voie. Jurişii municipalităţii au sesizat Parchetul, s-a deschis dosar, s-a dat soluţie de NUP, iar aparatul tot acolo este şi astăzi", a spus Grama.

Distrugeri pentru o nuntă

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de intervenţie neautorizată asupra unui monument istoric orădean s-a înregistrat în anul 2014, când magnatul Ioan Micula a modificat ilegal interiorul restaurantului Transilvania pentru a-l transforma în sală de bal pentru nunta fiicei sale.

Lucru rarisim, atât firma Transilvania Compex, proprietarul clădirii, cât şi administratorul societăţii, Mirela Miclău, au fost sancţionaţi trei ani mai târziu cu amendă penală.