Primarul Ilie Bolojan a făcut miercuri prima declaraţie oficială pe tema defrişării Parcului Bălcescu, la aproape trei săptămâni de declanşarea scandalului care a dus la sistarea tăierilor de copaci din Oradea.

"Direcţia Tehnică are ca sarcină verificarea respectării contractului. În condiţiile în care acesta nu se respectă, se vor lua măsuri de corectare", a declarat edilul la solicitarea jurnaliştilor.

Primarul a refuzat să intre în amănunte dar a dat de înţeles că în cazul în care firma nu se achită de sarcini s-ar putea ajunge la rezilierea contractului de concesiune. "Dacă concedentul nu va executa ce s-a angajat se poate merge până la reziliere", a spus Bolojan.

Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, Parcul Nicolae Bălcescu a fost concesionat în 1997, pentru 25 de ani, firmei Murray Press fără nicio taxă, în schimb a fost transformat într-o jucărie de partid.

Scandalul a izbucnit pe 20 ianuarie când ecologiştii au protestat faţă de tăierea unui număr de 7 copaci, ciopârţirea a încă 6 sub pretextul de toaletare, în fond o tăiere în două etape şi pregătirea toaletării a încă 48 de arbori. Lucrările au fost sistate la intervenţia Gărzii de Mediu Bihor.

Conform contractului încheiat cu municipalitatea, firma Murray Press se angajase să execute periodic lucrări de întreţinere specifice parcurilor, de la toaletări, curăţenie şi plantarea de arbori, arbuşti şi flori la combaterea bolilor şi dăunătorilor, administrarea de îngrăşăminte şi amenajarea locurilor de joacă.

Cu toate acestea, municipalitatea nu doar că nu s-a îngrijit de verificarea modului în care concesionarul respectă sarcinile asumate, inclusiv interdicţia de vânzarea de alcool într-un loc în care se organizau prin tradiţie târgurile pălincii şi ale vinurilor, dar a şi acceptat o "reziliere parţială" a contractului.

Municipalitatea a preluat formal în administrare în anul 2012 scena din parc pentru ca firma Murray Press să îşi poată compensa taxe şi impozite restante în valoare de 17.143 lei.