La final de an, primarul Ilie Bolojan trage linie şi constată că, deşi bugetul oraşului e mai sărac decât se preconiza, şi nici situaţia financiară a ţării nu e prea roz, proiectele propuse au fost totuşi realizate sau au intrat pe o linie dreaptă. Edilul spune însă că Oradea e încă departe să scape de greutăţi, căci proiectele de modernizare a străzilor ori de amenajare a centrului municipiului vor sărăci, în primă fază, vistieria oraşului, care va fi pusă în faţa unor iminente împrumuturi.

Proiecte costisitoare

- Aţi câştigat detaşat alegerile locale din vară, iar USL Bihor a avut parte de succes şi la alegerile parlamentare. Cu ce va ajuta acest lucru Oradea?

- Vom avea acces direct la miniştrii din cele două partide, vom avea în ministere oameni pe care îi cunoaştem şi vom putea să ne susţinem mult mai uşor proiectele care primesc finanţări şi de la Guvern, precum şi proiectele care necesită avize şi acorduri. De asemenea, parlamentarii de Oradea vor promova proiectele noastre în comisiile de specialitate ale Parlamentului şi proiecte de legi specifice administraţiei locale.

- Bugetul Oradiei e substanţial mai mic decât se preconiza, din pricina proiectelor europene amânate. Cât de rău încurcă acest lucru şi cum va fi anul viitor?

- Nu încurcă cu nimic bugetul. Însă anii următori, până la finalul lui 2015, vor fi grei din punct de vedere bugetar, pentru că trebuie să asigurăm cofinanţări importante la proiectele pornite. Sunt confinanţări de ordinul zecilor de milioane de euro, sume pe care nu le putem acoperi din buget, deci va trebui să angajăm credite. Important e să punem proiectele în practică şi să evităm să fim sancţionaţi de finanţator cu sume mari din proiectele câştigate.

Oradea, tot mai curată

- Per ansamblu, cum încheie Oradea anul? Care sunt plusurile şi minusurile?

- Oraşul încheie anul într-o formă acceptabilă. Plusurile sunt legate de faptul că, în general, am făcut ce ne-am propus, iar realitatea a confirmat că am stabilit corect direcţiile de dezvoltare a oraşului, cum e Parcul Industrial şi politica de infrastructură. Minusurile ţin de situaţia economică generală nefavorabilă în care este România şi care încetineşte fluxurile de capital. De asemenea, avem proiecte greu de implementat, cum e centrala pe gaz ori modernizarea ştrandului, proiecte pentru care nu avem experienţă.

- Este Oradea un oraş mai curat la final de 2012?

- Cred că în fiecare an s-au văzut progrese în curăţenia oraşului. Într-un an ne-am ocupat de eliminarea depozitelor ilegale, într-un alt an de creşterea numărului cetăţenilor care au contracte cu RER Ecologic Service, pentru că era clar că aceia care nu au contract aruncau dezordonat. Ne-am preocupat şi de terenurile neîngrijite din intravilanul municipiului... Una din ţintele pe care le avem şi în anii următori este ca Oradea să fie unul dintre cele mai curate oraşe din România.

RER, echipat de iarnă

- Iarna aceasta vom avea probleme cu zăpada? E pregătit RER Ecologic Service pentru o ninsoare abundentă şi de durată, cum am avut în februarie?

- În fiecare iarnă, dacă ninge puternic, vom avea probleme cu zăpada. Faţă de iarna trecută, RER şi-a achiziţionat utilaje suplimentare pentru a face faţă deszăpezirii şi sper să nu mai fie probleme majore. Dar dacă va fi cazul, vom solicita sprijinul şi altor societăţi care au în dotare flote de acest tip, în aşa fel încât cu camioane, buldozere şi încărcătoare frontale să putem asigura o circulaţie acceptabilă pe arterele principale, indiferent de cât de abundentă va fi zăpada.

- Ce perspective se arată pentru 2013? Ce se va schimba în oraş?

- Nu vor fi schimbări majore în politicile publice susţinute de Primărie, ci vom încerca să facem ce am făcut şi până acum. Vom lucra în continuare la proiectele europene. Va fi şantier în zona centrală, motiv pentru care Piaţa Unirii nu va arăta bine cel puţin doi ani de zile. Vom lucra în continuare în Cetate, vom moderniza străzile din cartierele vechi cum sunt Ioşia şi Oncea, atât pentru înlocuirea reţelelor de apă, cât şi pentru asfaltare. De asemenea, vom începe lucrările la Parcul Salca.

- Un mesaj pentru orădeni la sfârşit de an...

- Suntem la finalul unui an, lucrurile se schimbă, însă rămâne constant respectul pe care Primăria îl are şi îl va avea pentru orădeni. Le urez tuturor orădenilor multă sănătate şi să auzim de lucruri bune pentru Oradea şi pentru România. La mulţi ani!