Principala misiune a municipalităţii orădene după unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin va consta în relansarea celor două staţiuni de la marginea oraşului. "Va trebui să ridicăm staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai la standarde internaţionale", a declarat primarul Ilie Bolojan miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, în teren, în cele două staţiuni.

Potrivit edilului, prima măsură va consta în construirea a două noi drumuri de legătură între oraş şi Băile Felix şi Băile 1 Mai, paralel cu actuala şosea care taie centrul comunei în două. "Va trebui să amenajăm noi căi de acces pentru a uşura accesul turiştilor la cele două staţiuni şi a veni în întâmpinarea localnicilor care fac naveta în Oradea", a spus Bolojan.

În acest sens, primul drum va porni din vecinătatea sensului giratoriu dintre Praktiker şi Selgros, va înainta peste câmp de-a lungul cursului pârâului Peţa şi va traversa intrarea în Băile 1 Mai pe un pasaj suprateran pentru a ieşi la drumul de Beiuş în dreptul pensiunii Noblesse. Noua cale de acces, cu o lungime de circa 4,5 kilometri va costa circa 3,5 milioane euro.

Cel de-al doilea drum va porni din şoseaua de centură şi va înainta spre staţiune prin strada Ciheiului până la pădurea din Băile Felix. Drumul, lung de circa 3,2 kilometri va costa circa 2 milioane euro. "Proiectarea celor două căi de acces a fost deja contractată de către Zona Metropolitană Oradea. Investiţia efectivă ar urma să fie finanţată din fonduri europene", a spus edilul. Ambele artere vor fi dotate şi cu piste de biciclete.

Schimbarea la faţă

Pentru a creşte standardele staţiunii Băile 1 Mai, primarul ia în calcul amenajarea de trotuare care să fie flancate de arbori umbroşi, salubrizarea zonelor verzi, demolarea clădirilor din proprietatea comunei aflate într-o stare avansată de degradare (cum sunt cele din apropierea complexului Perla), renovarea imobilelor valoroase (cum este cel al fostului casino) şi deschiderea accesului turiştilor către lacul cu nuferi. "Ne vom lupta să deschidem accesului public lacul cu nuferi. Degeaba avem aici această frumuseţe dacă turiştii nu o pot admira pentru că stă închisă sub lacăt", a spus edilul.

Prezent la conferinţa de presă, primarul de Sînmartin, Lucian Popuş, a afirmat că problema secării lacului lacului ar putea fi rezolvată în curând. "Am fost săptămâna trecută şi am văzut că pe lac au reapărut nuferii. Conform unui studiu al ANRM, dacă se vor face lucrări de decolmatare, acesta va supravieţui", a spus Popuş.

Aleea pietonală Peţa

Măsurile pregătite pentru Băile 1 Mai sunt perfect valabile şi pentru Băile Felix. Bolojan a spus că municipalitatea va face demersuri să preia parcarea de la intrarea în staţiune, aflată încă în administrarea unei firme private, pentru a o pune în valoare. Staţiunea se confruntă atât cu o criză a parcărilor cât şi a aleilor pietonale, fapt pentru care turiştii sunt nevoiţi să se aventureze pe şosea, printre maşini. "În mod cert va trebui să amenajăm mai multe locuri de parcare şi trotuare", a zis Bolojan.

În acest sens, municipalitateaia în calcul întubarea Peţei şi transformarea ei în arteră pietonală umbrită de copaci. Cum pârâul străbate staţiunea, întubarea va asigura o legătură pietonală de la intrarea în Băile Felix până la ieşirea de lângă aquapark-ul President. "Sunt multe de făcut. Va trebui să reamenajăm în parteneriat cu SCT Felix parcul din centrul staţiunii şi zona de bazar care arată deplorabil, să punem bănci, să refacem iluminatul public, să îmbunătăţim curăţenia şi paza locurilor publice astfel încât turiştii să se poată plimba prin staţiune în condiţii civilizate şi în siguranţă", a spus edilul.

Pădure pentru agrement

Cea mai aşteptată investiţie, care ar putea demara încă din primăvara anului următor, pentru că nu implică investiţii deosebite, o va constitui însă transformarea pădurii din Felix într-o zonă de recreere şi agrement. Aici vor fi amenajate piste de alergare, piste de biciclişti, alei pietonale, dar şi un parc de tip aventura cu zonă de agrement şi tiroliană.

"Indiferent că vom face un schimb de teren cu Romsilva sau vom intra într-un parteneriat, aşa cum am făcut cu parcul de la Palatul Baroc, va trebui să investim în această zonă. Toate aceste amenajări se vor face fără să se taie un compac măcar", a spus Bolojan. Potrivit primarului, pe latura dinspre Cordău a pădurii va fi amenajată o zonă de primire cu locuri de parcare, zone de picnic, toalete, terenuri de sport şi alte facilităţi.

Drumul din pădure

Bolojan ia în calcul inclusiv amenajarea unei străpungeri rutiere prin pădure, care să lege actuala şosea din zona Hotelului Padiş de noul drum dinspre Cordău, asigurând şoferilor o alternativă la actualul drum care trece prin centrul comunei. Însă, pe lângă faptul că ar băga maşinile în pădure, marele impediment ar fi că şoseua ar intersecta pista de alergare, motiv pentru care primarul nu este foarte sigur de traseul şoselei.

"Vor fi studii, dezbateri publice, vom vedea pe unde va putea trece aceasta astfel încât să deranjeze cât mai puţin", a declarat Bolojan.

Edilul a spus că proiectul de reamenajarea a celor 320 de hectare de pădure din Băile Felix şi Băile 1 Mai este creaţia unui specialist pentru că are la bază teza de doctorat a conferenţiarului universtar orădean Ildico Smit publicată în anul 2008 sub titlul "Păduri cu funcţie de recreere". "Autorul studiului a acceptat să coordoneze echipa de specialişti care va face reamenajarea celor două zone verzi", a spus primarul.

Printre investiţiile programate se mai numără şi construirea unui aquapark pe păşunea dintre staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai, dar şi amenjarea unui lac de agrement în valea de lângă drumul de Cordău.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Bă(tăli)ile Felixului: BIHOREANUL vă explică de ce trebuie mers la referendumul din 14 iunie (FOTO)"