Şase reprezentanţi ai Primăriei Valea lui Mihai, printre care primarul Kovacs Zoltan şi viceprimarul Bokor Apor, membri în comisia de licitaţie organizată pentru execuţia reţelei de distribuţie a apei potabile în oraş, sunt cercetaţi penal pentru că au fraudat rezultatul licitaţiei în favoarea unei firme maghiare cu sucursală în Oradea.

Surse judiciare au declarat BIHOREANULUI că faptele pentru care sunt cercetate cele şase persoane s-au petrecut în perioada februarie-mai 2007, iar prejudiciul provocat bugetului oraşului se ridică la 1.356.117 lei.

Din cercetările poliţiştilor orădeni a reieşit că lucrările plătite din programul guvernamental pentru modernizarea infrastructurii în oraşele cu populaţie de până la 50.000 de locuitori, referitoare la 31 de străzi şi două tronsoane de drum, totalizând 17 kilometri, au fost atribuite firmei Keviep Kft din Debreţin, deşi aceasta avea un preţ mult peste ofertele celorlalte şapte firme înscrise în competiţie.

"Pentru a ajunge la un asemenea rezultat, membrii comisiei de licitaţie au modificat ofertele firmelor concurente, omiţând o stradă întreagă din lista de lucrări sau impunând descrierea amănunţită a unor detalii tehnice neesenţiale, precum transportul pământului escavat, care oricum ar fi fost efectuate şi al căror preţ era inclus într-un capitol distinct legat de transport", a detaliat sursa citată.

Rând pe rând, concurenţii firmei Keviep au fost declaraţi de comisie ca fiind "neconformi" pe motiv că în proiectele de execuţie ar fi avut diferite "omisiuni de ordin tehnic", acestea fiind însă sau inventate, sau provenite chiar în felul în care Primăria a întocmit documentaţia de licitaţie. Cele mai controversate aspecte puse pe tapet de comisie au fost acelea că unele firme nu ar fi luat în considerare în oferte transportul pământului de pe şantier, sau că ar fi uitat să includă în oferte o stradă, care de fapt fusese omisă de organizatori din caietul de sarcini.

Vineri, poliţiştii orădeni au finalizat cercetările în caz şi au înaintat dosarul privind cele şase persoane Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunerea de trimitere a acestora în judecată. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, poliţiştii au instituit sechestru asigurator asupra imobilelor aparţinând suspecţilor, în valoare de aproximativ 641.118 de lei.

BIHOREANUL a relatat încă din 2007, în exclusivitate, întreaga poveste în care Primăria Valea lui Mihai era acuzată că a atribuit licitaţia pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare către firma cu cea mai costisitoare ofertă (Keviep).

Potrivit dezvăluirilor de atunci, deschiderea plicurilor a plasat în capul listei firma Caementarius Kft din Bekescsaba ca având cea mai avantajoasă ofertă financiară, 3.504.800 RON, urmată de firma orădeană Gavella Com SRL, cu 3.963.027 RON. Locul trei a fost ocupat de filiala Satu Mare a firmei portugheze Edioc, care a estimat valoarea lucrării la 4.175.092 RON, iar locul patru de Vegyepszer din Budapesta, cu 4.263.948 RON.

Pe locul cinci s-au clasat cei de la Depona Kft din Ungaria, care au cerut 4.620.112 RON, iar pe şase Penta Kft din Budapesta, cu 4.847.053 RON. Cei mai scumpi s-au dovedit a fi maghiarii de la Keviep Kft, care au pretins nu mai puţin de 5.531.210 RON pentru executarea lucrării. Şi cu toate acestea, ei au fost cei aleşi, nu e greu de înţeles de ce...

Citeşte povestea despre trânteala de la Valea lui Mihai în articolul "Licitaţie cu dedicaţie"!