Primarul oraşului Valea lui Mihai, Nyako Jozsef, îşi poate pierde funcţia. După ce în 2014 a fost declarat de Agenţia Naţională de Integritate incompatibil cu funcţia publică deoarece concomitent cu aceasta a condus, timp de doi ani, şi propria firmă privată, Nyako a pierdut definitiv procesul intentat ANI şi, în baza sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, poate fi revocat din poziţia de primar printr-un ordin al prefectului. "Va trebui să mă retrag", spune, oricum, edilul în vârstă de 68 de ani.

Şi primar, şi afacerist

După cum BIHOREANUL a mai scris la acea vreme, în 2014 ANI a emis o decizie privind constatarea situaţiei de incompatibilitate a primarului Nyako Jozsef, arătând că acesta "s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 - 18 iunie 2014, întrucât, simultan cu funcţia de primar, a deţinut şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003".

Concret, la doi ani după alegerea sa ca primar, Nyako Jozsef (UDMR) continua să conducă şi o firmă de comerţ cu furaje pe care o deţinea împreună cu un cetăţean ungar, deşi era obligat ca în termen de 60 de zile de la alegere să renunţe la această calitate dacă voia să-şi păstreze demnitatea de primar.

La acea vreme, edilul afirma pentru BIHOREANUL că de fapt ar fi fost revocat din funcţia de administrator al firmei private de către AGA acesteia, dar modificarea nu a fost înregistrată oficial la Registrul Comerţului din cauză că partenerul său din Ungaria nu a fost prezent în România pentru a participa la şedinţa AGA şi îndeplinirea formalităţilor.

Potrivit legii privind integritatea în funcţiile şi demnităţile publice, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori din demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Pasibil de "mazilire"

Aşa cum a declarat BIHOREANULUI cu 8 ani în urmă, după emiterea deciziei ANI, Nyako a contestat-o în instanţă, întâi la Curtea de Apel de Apel Bucureşti, unde a pierdut prima fază a procesului în 2018, apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a menţinut decizia instanţei anterioare printr-o hotărâre pronunţată săptămâna aceasta, pe 10 mai.

Instanţa supremă a respins atât recursul lui Nyako, cât şi cererea acestuia privind sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pe motiv că i s-ar fi putut încălca drepturi, astfel că sancţiunea prevăzută de Legea 161/2003 rămâne valabilă şi trebuie pusă în aplicare.

În condiţiile în care în 2014, când ANI l-a declarat incompatibil, primarul declara BIHOREANULUI că dacă acţiunea sa împotriva deciziei acestei instituţii va fi respinsă de justiţie va renunţa la funcţia publică şi se va ocupa pe viitor doar de firma de comerţ, edilul a fost contactat şi de data asta, pentru a preciza dacă îşi menţine decizia anunţată atunci. "Dacă n-o să mai pot continua să exercit funcţia de primar, normal că va trebui să mă retrag", a afirmat Nyako, care deţine funcţia de 10 ani şi a ajuns la vârsta de 68 ani.

Pe de altă parte, contactată la rându-i de BIHOREANUL, şefa Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, a declarat că instituţia încă nu a primit o comunicare oficială de la ANI şi doar după primirea acesteia juriştii pot analiza, concret, dacă în acest caz prefectul este obligat, conform Codului Administrativ şi în baza deciziei ÎCCJ, să emită o decizie privind încetarea de drept a mandatului de primar al oraşului Valea lui Mihai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!