Majoritatea din Consiliul Local Marghita, formată din reprezentanții UDMR și PSD, a „trântit” un proiect inițiat de primarul PNL Marcel Sas Adăscăliții, în valoare de 36 milioane euro, ce viza rezolvarea unor probleme de transport și de canalizare din municipiu.

În replică, viceprimarul Demian Zsolt, care a câștigat alegerile din 9 iunie și din toamnă îi va lua locul lui Adăscăliții, afirmă că Marghita nu are bani pentru a-și permite cofinanțarea de 6 milioane euro a proiectului.

De îndată, dar degeaba

Cei 6 aleși ai UDMR din Consiliul Local Marghita, împreună cu cei 4 consilieri PSD și încă 4 ex-PNL trecuți la PSD și la USR, au votat, marți, într-o ședință extraordinară convocată de îndată de către primarul PNL Marcel Sas Adăscăliții, împotriva depunerii la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest a unui proiect de mobilitate urbană în valoare de 36 milioane euro, după ce făcuseră același lucru și în primăvara acestui an.

Proiectul, afirmă primarul, ar fi trebuit depus la ADR pentru a obține o finanțare nerambursabilă de 30 milioane euro, pentru două componente: „Reabilitarea prin înlocuirea asfaltului pe 14 km de drum, carosabil și trotuar, amenajarea unor piste pentru bicicliști, extinderea canalizării și achiziționarea a 5 microbuze electrice”.

În primăvara acestui an, proiectul a fost respins de consilierii UDMR și PSD, iar marți edilul a sperat că aceștia s-au răzgândit. „Am crezut că dacă trec alegerile oamenii se pot gândi la binele orașului. Este spre binele orașului să rezolvăm niște probleme cu bani europeni, chiar dacă, este adevărat, trebuie să asigurăm și noi o contribuție proprie”, a declarat Marcel Sas Adăscăliții BIHOREANULUI.

De altfel, în ședința de marți, Adăscăliții – care s-a confruntat cu opoziția ce susținea că orașul nu are banii pentru cofinanțare și acoperirea cheltuielilor neeligibile – a întrebat, retoric, dacă „ne uităm la faptul că aducem în oraș 30 milioane euro sau de unde o să avem noi 6 milioane de euro?”. Tot el a atras atenția că fondurile europene disponibile pentru lucrări de infrastructură vor fi din ce în ce mai puține, însă fără succes: consilierii UDMR și cei ai PSD, majoritari, au decis ca proiectul să nu fie depus pentru obținerea finanțării.

„Frânghie cu miere”

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Demian Zsolt, liderul local al UDMR, a afirmat că municipiul Marghita nu are de unde să scoată cei 6 milioane euro, în condițiile în care deja are un credit bancar de aceeași valoare: „Inițial, domnul primar spunea că 2% va fi cofinanțarea pe acest proiect, acum a ajuns la 6 milioane de euro, iar noi avem deja în derulare un credit de 6 milioane de euro pe care trebuie să-l returnăm, pentru plata unui proiect dinainte de alegerile din 2020, dar la care domnul primar a aprobat târziu plățile și acum trebuie să-l achităm din banii noștri. Bugetul nostru este prea mic pentru împrumuturi așa mari”.

Pe de altă parte, viceprimarul a respins afirmațiile edilului conform cărora pe viitor fondurile europene vor fi mai puține. „A fost o frânghie cu miere (n.r. – avertismentul primarului), de unde știe domnul primar că nu vor mai fi bani?”, a spus Demian Zsolt.

În aceste condiții, primarul Marghitei, Marcel Sas Adăscăliții, a afirmat că va convoca încă o ședință extraordinară, pentru miercuri la amiază, în speranța că, totuși, majoritarii din Consiliul Local se vor răzgândi. „Eu sper să prevaleze rațiunea. Marghita are probleme serioase și pe infrastructura rutieră, și pe canalizare, și pe transport, iar fără fonduri nerambursabile nu va reuși niciodată să le rezolve doar cu fonduri din bugetul local”, spune primarul.

UPDATE

A doua ședință extraordinară convocată pentru ziua de miercuri a consfințit eșecul aprobării proiectului, în condițiile în care la ședință s-au prezentat doar 5 consilieri, astfel că nu a fost îndeplinită condiția cvorumului, iar proiectul trebuia depus la ADRNV până la finalul zilei.

„Nu am avut cvorum, deci ședința nu s-a mai ținut. Asta e, orașul va rămâne fără acest proiect și fără cele 30 de milioane de euro cu care am fi rezolvat problemele”, a declarat primarul Marcel Sas Adăscăliții.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!