Primarul Ilie Bolojan este nemulţumit de prestaţia conducerii societăţii Electrocentrale. "Cu cât afli mai multe, cu atât îţi dai seama mai tare cât de prost a fost gestionată această societate", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful executivului local a stabilit cu conducerea societăţii Electrocentrale un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii şi este hotărât ca în cazul în care acesta nu va fi respectat să lase CET-ul fără obiect de activitate concesionând viitoarea termocentrală unui operator privat. "Dacă acest plan de acţiune nu va fi respectat de către Electrocentrale, vom delega gestionarea acestui serviciu unui operator privat. Orădeanul nu e interesat cine gestionează centrala ci îl interesează să plătească un preţ rezonabil iar serviciul furnizat să aibă continuitate", a declarat Bolojan.

Reduceri cheltuielile şi pierderile!

Conform declaraţiei primarului, Electrocentrale va trebui să îşi îmbunătăţească activitatea, reducând, printre altele, de la 7 la 10 zile intervalul de timp pentru rezolvarea reclamaţiilor privind facturarea şi de la 10 la 5i zile a perioadei în care societatea răspunde la reclamaţiile orădenilor.

Noile termene limită vor fi implementate etapizat până în 2015. Tot până atunci Electrocentrale va trebui să îşi reducă de la 16% la doar 11% costul cu forţa de muncă raportat la venituri şi de la 39,8% la 30,5% pierderile de pe reţea. În paralel, conducerea societăţii s-a obligat să majoreze de la 85% la 98% rata de colectare a creanţelor de la datornici.

CET trece pe gaz

Primarul de Oradea a mai declarat că noii indicatori de performanţă implică reduceri de personal, investiţii masive în reabilitarea reţelelor şi îmbunătăţirea managementului societăţii. "Dacă nu se face nimic, în câţiva ani vom ajunge ca Baia Mare, unde sistemul de încălzire centralizată s-a dezafectat, ori bun-rău, cum este, eficientizat, acesta este mai rentabil decât centralale individuale", a spus Bolojan.

Şeful executivului local a mai afirmat că Ministerul Mediului a declarat săptămâna trecută drept admisibil proiectul privind reabilitarea sistemului de termoficare a Oradiei şi înlocuirea actualei centrale pe cărbune cu o centrală modernă care va funcţiona pe bază de gaz şi apă geotermală. Finanţată din fonduri europene, investiţia se va ridica la 77 milioane euro şi este cel mai mare proiect pe energie termică din România.